Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Acura RLX je nový luxusní sedan Hondy pro Ameriku (galerie a video)

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Americká prémiová značka Hondy představila v ranních hodinách našeho času v New Yorku novou vlajkovou loď - luxusní sedan RLX. Zatím jako koncept.

Design konceptu Acura RLX není žádným překvapením. Podobné linky jsme viděli už několikrát na menších modelech Hondy i Acury, a to jako evropských, tak i amerických (Accord 8. generace, Civic 9G). Posledními vlaštovkami tohoto stylu byly detroitský Accord Coupé coby předvoj 9. generace a ještě menší sedan Acura ILX. Ten má mimochodem dynamický vlnovitý boční prolis na zadním blatníku, zatímco RLX na předním.

Acura RLX nahradí již notně „vousatý“ sedan RL. Ten se ve své poslední podobě vyrábí od roku 2004 a od té doby prošel dalšími dvěma modernizacemi: výraznější po čtyřech letech, decentní na konci letopočtu 2010. Jednalo se v podstatě o variantu Hondy Legend, vždy s mírně odlišnými tvary přídě a zádě a stylizovaným A ve znaku. RLX je také zhruba stejné dlouhá jako RL (4,97 m), ale má o 5 cm prodloužený rozvor (asi 2,85 m) a o stejných 5 cm kratší přední převis. Obdobně narostla šířka i rozchod kol. Jezdí na dvacetipalcových litých kolech s pneumatikami 255/35 R20 a cestu vpřed jí ukazují hlavní světlomety Jewel Eye. Ty používají osm samostatných zdrojů LED s ultra-reflexními čočkami.

Koncept RLX dostal hybridní systém Sport Hybrid SH-AWD (Super-Handling All-Wheel Drive), který jsme viděli již na studii nové NSX. Ten zde kombinuje nový přímovstřikový vidlicový šestiválec VTEC objemu 3,5 l se dvěma elektromotory v zadních kolech. Každý z nich by měl dávat minimálně 20 kW (27 k), celkový výkon systému je pak přes 276 kW (375 k). Převodovka je sedmistupňová dvouspojková. Americká divize Hondy slibuje obratnost vozu střední třídy, ač patří RLX dle evropských měřítek do vyšší střední. Spojení motoru V6 a dvou elektrických agregátů zaručuje kombinovanou spotřebu srovnatelnou se čtyřválcem (7,8 l/100 km) a akceleraci vidlicového osmiválce, bohužel bez konkrétních čísel.

Produkční RLX bude mít zpočátku ovšem zatím jen pohon předních kol a shodný V6 3,5 l s 231 kW (314 k). Elektromotory vzadu tedy budou chybět, ovšem nikoli řízení všech kol PAWS (Precision All Wheel Steer), které spolupracuje se stabilizačním systémem. Na podvozek a karoserii bylo štědře využito vysokopevnostní oceli a hliníku, což zaručuje hmotnost pod 1814 kg. Zavěšení tvoří vpředu dvojité lichoběžníky, vzadu je víceprvková náprava. RLX má elektronický posilovač řízení VGR (Variable Gear Ratio) a tlumiče ARD (Amplitude Reacitve Dampers).

Ač vývojáři kladli hlavní důraz na ovladatelnost, nezapomněli ani na bezpečnost - aktivní i pasivní. Mezi aktivními prvky RLX nabídne systémy zabránění čelního nárazu i varování před kolizí zezadu a také udržování jízdního pruhu a jeho neoprávněného přejetí. Pasivní složku reprezentuje například sedm airbagů (čelní, boční, okenní záclonové a kolenní pro řidičů. Struktura karoserie byla posílena vpředu o vyztužené členy.

V interiéru nesmí chybět moderní multimédia včetně osmipalcového displeje a další dotykové obrazovky se sedmipalcovou úhlopříčkou. Tou lze ovládat audio, topení, klimatizaci, navigaci a další funkce včetně hlasového psaní SMS. Audio může mít až 14 reproduktorů, samozřejmostí je přehrávání MP3 i USB port, bezdrátové připojení a internetové rádio. Navigace zprostředkovává také dopravní informace v reálném čase. Komunikační systém AcuraLink může kromě jiného na dálku zamknout nebo odemknout vozidlo.

Acura RLX se v sériové výrobě objeví začátkem příštího roku, hybrid přijde o něco později. Ještě letos ovšem značka chce prodat v USA 180 tisíc aut, což je zhruba o polovinu více než loni. A to zejména díky crossoveru RDX a malému sedanu ILX.

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
14. 10. 2012 19:11
Re: podvozek
Kingu, když už se tu probírá technika - kdysi v typu Prelude dávala Honda za příplatek něco, co se jmenovalo ATTS (Active Torque Transfer System) - pokud si to už po té době nepletu. V další generaci to už ale nebylo, nevíš, jestli na tom dál nějak pracovali?
V té době testéři popisovali šok, když je auto pod plynem "vtáhlo" do zatáčky bez jakéhokoliv náznaku nedotáčivosti...
Avatar - King
5. 4. 2012 16:25
Re: podvozek
To není úplně přesné. Řízení zadní kol bude mít jen předokolka, zatímco SH-AWD bude mít zase jen torque vectoring. Zkombinovat to nedává smysl, to by bylo jako mít na kole dvoje řidítka.

Ale jinak souhlasím, rekuperace v každé zatáčce, projížděné i pod plným plynem, to je prostě geniální jak z hlediska dobíjení, tak jízdních vlastností a dnes to nikdo jiný nedokáže.

Ono to v článku nezaznělo, ale i předokolkové PAWS bude unikát - dneska už natáčí zadní kola kdekdo (BMW, Lexus, Renault), ale synchronizovaně. Jak ukazuje závěr videa, u RLX bude každé kolo řízeno nezávisle, což posune jízdní chování zase trošku dál.

RLX bude famózní stroj, snad nebudou s Legendem v Evropě moc dlouho otálet. :yes:
Avatar - Choochoo
5. 4. 2012 14:58
Re: podvozek
Co jineho take ocekavat od spickoveho vyrobce ;-) Design Acury se mi zacina libit cim dal vice, treba ILX je rovnez nadhera
Jen cekam na neci vyron, ze to nema turbo >:D :no: ;-)
Avatar - Bubáq
5. 4. 2012 13:40
Re: podvozek
Opravdu to vypadá na naprosto skvělý podvozek. Ale možná nebudu sám, komu je smutno za nepřekonatelnou estetikou "předposledního" Legendu (poslední generace před faceliftem). Ten vůz měl uchvacující exteriér i interiér...
5. 4. 2012 10:27
Re: podvozek
technika je nářez, zejména podvozek - samostatně řízené každé kolo i v zadu a zároveň distribuce točivého momentu od SH-AWD. Otázkou je, zdali se chytne design.