Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Adam Lacko s Buggyrou kraloval Misanu. Vede evropský šampionát tahačů! (+video)

Jan Mička
Diskuze (0)
O uplynulém víkendu se jel druhý letošní závod evropského šampionátu tahačů. Adam Lacko s Buggyrou vyhrál měřené tréninky, tři pohárové závody a posunul se do čela průběžného pořadí.

Letošní ročník evropského šampionátu začal už o posledním dubnovém víkendu, pro řadu pilotů měl ale spíše „informativní“ charakter. Měl odhalit, jak který tým přes zimu zapracoval na závodních strojích, kam se za dobu odmlky posunuli samotní piloti, a nastínit budoucí průběh sezóny. Víkend dopadl nejlépe pro Jochena Hahna, měl však co dělat s Adamem Lackem, který za Němcem v celkovém hodnocení zaostal o pouhých šest bodů.

O uplynulém víkendu v italském Misanu se však karty obrátily. Adam Lacko s Buggyrou vyhrál oba měřené tréninky a tři pohárové závody ze čtyř, čímž se dostal do vedení šampionátu. Podle jeho slov šlo dost možná o nejlepší závodní víkend dosavadní bohaté kariéry, protože se po dlouhé době stal prvním Čechem ve vedení šampionátu. Naposled se tak stalo v roce 2009, kdy průběžné pořadí vedl tituly ověnčený David Vršecký.

Hezký výsledek Buggyře zajistil také Jiří Forman, původně motokárový závodník, který za volantem druhého tahače roudnické stáje nahradil Davida Vršeckého. V obou měřených trénincích skončil v top 10 a v prvním pohárovém závodě si připsal jeden bod za desáté místo. Hned v první jízdě jej totiž v šestém kole sestřelil František Vojtíšek s MANem. „Vůbec nechápu, co to mělo znamenat. Bylo to zcela zbytečné,“ komentoval situaci naštvaný Forman. Vojtíšek první jízdu nedokončil.

Víkend v každém případě patřil Adamu Lackovi. „Jsem samozřejmě nadšený, že jsem v čele tabulky. Popravdě jsem to ale moc nevnímal. Pro mne je důležité, jak to bude vypadat na konci sezóny. Jdeme ale správným směrem,“ dodal zdrženlivě šťastný Adam. Týmu Buggyra Racing i nadále patří průběžně druhé místo s třicetibodovou ztrátou na vedoucí pozici týmu Reiner Adventure.

Třetím Čechem v šampionátu je ostřílený František Vojtíšek, který se šestnácti body z prvních dvou podniků celkově okupuje jedenácté místo. Desítku nejlepších uzavírá Jiří Forman se šestnácti body. Další podnik evropského šampionátu tahačů se jede o druhém červnovém víkendu (11. -12.6) ve francouzském Nogaru. Okruh dlouhý 3.636 kilometrů loni nejlépe zvládnul Norbert Kiss, který si zde připsal dvě pohárová vítězství. Adam Lacko triumfoval ve třetím pohárovém závodě, Anthony Janiec ve čtvrtém.

FIA ETRC 2016 - průběžné pořadí jezdců po druhém závodě
PozicePilotTýmPočet bodů
1.Adam LackoBuggyra International Racing System98
2.Jochen HahnTeam Hahn Racing94
3.Rene ReinertReinert Racing61
4.Anthony JaniecLion Truck Racing46
5.Gerd KoerberTeam Schwabentruck44
6.Norbert KissTankpool 24 Racing36
7.Steffi HalmReinert Racing35
8.Sascha LenzSascha Lenz29
9.Markus AltenstrasserTeam Schwabentruck21
10.Jiří FormanBuggyra International Racing System17
11.František VojtíšekCzech Truck Racing Team16
12.Ryan SmithRyan Smith13
13.Ellen LohrTruck Sport Lutz Bernau13
14.Jeremy RobineauTeam Robineau13
15.Thomas RobineauTeam Robineau5
16.Erwin KleinnagelvoortErwin KleinNagelVoort3
17.Eduardo RodriguesEduardo Rodrigues0
18.Andre KursimTankpool 24 Racing0

FIA ETRC 2016 - průběžné pořadí týmů po druhém závodě
PoziceTýmPočet bodů
1.Team Reinert Adventure163
2.Buggyra International Racing System133
3.Lion Truck Tacing - Lenz102

Foto: Martin Hůle, Buggyra media

Jan Mička
Diskuze (0)