Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alfa Romeo 33 Stradale se vrací! Stojí za ní tvůrci moderního Stratosu

Filip Melich
Diskuze (4)

Překrásná Alfa Romeo 33 Stradale se vrací v přísně omezeném počtu, a to díky společnosti, která připravila moderní podobu Lancie Stratos.

Společnost, která stála za moderní podobou Lancie Stratos, vyrukovala s další peckou. Rozhodla se v omezeném počtu vyrábět ikony automobilové historie. Tuto řadu automobilů nazvala Jewel (Klenot) a hned první projekt je dechberoucí. Přivítejte zpět Alfu Romeo 33 Stradale!

Společnost Manifattura Automobili Torino (M.A.T.) v roce 2014 založil Paolo Garella, dříve šéf speciálních projektů ve studiu Pininfarina. Když jej oslovil sběratel Michael Stoscheck s žádostí o vytvoření moderní podoby Lancie Stratos, ve výsledku z toho vznikla série 25 vozidel na zkráceném podvozku Ferrari F430. Kromě toho italská společnost pomohla americké Scuderia Cameron Glickenhaus (SCG) vyvinout model 003, nebo se z velké části podílela na vývoji japonského elektrického supersportu Aspark Owl.

Turínské firmě to ale nestačí a rozjíždí limitovanou sérii ikonických automobilů historie. První exemplář není ničím jiným než znovuzrozenou Alfou Romeo 33 Stradale, kterou mnozí považují za nejkrásnější automobil historie. M.A.T. Alfu vyvíjel za pomoci původních nákresů jejího designéra, Franca Scaglioneho, a dostupných technických dat.

Všechny části auta jsou však údajně vylepšeny za pomoci moderních technologií, takže výsledkem má být skutečně unikátní auto. Hliníkové panely karoserie jsou navíc vyráběny ručně a skládány tradičními karosářskými metodami.

Vůz na fotografiích pohání 2,6litrový vidlicový osmiválec z Alfy Romeo Montreal, namísto původního závodního dvoulitrového osmiválce ve 33 Stradale. Motor je samozřejmě náležitě upraven, byť konkrétní technická data zatím nemáme k dispozici.

Není známo ani to, kolik exemplářů vznikne nebo kolik budou stát. Jisté je jen to, že se M.A.T. bude snažit vyslyšet všechna přání svých zákazníků… a že nepůjde o nic levného. Už teď se ovšem těšíme, jaké další specialitky se v Turíně chystají.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (4)

Doporučujeme

7. 10. 2022 19:42
Pffff
Pfff tomu rikam design. Kam se dneska sportovni auta hrabou.

Zde vam k tomu rekne neco PAN designer Frank Stephenson https://youtu.be/HvpaC3abH0I?t=446
7. 10. 2022 18:42
Duše
Krása střídá nádheru.