Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alfa Romeo GTAmodificata je božský restomod s výkonem a cenou ferrari

Ondřej Šámal
Diskuze (2)

V Ženevě letos vystavují nejen čínské automobilky a několik evropských značek. Mezi exponáty narazíte i na zakázkové lahůdky, jakou je například upravená alfa s šestiválcem o výkonu přes 800 koní.

Kdysi legendární autosalon v Ženevě se letos nese v mnohem skromnějším duchu než v minulosti. Po pětileté pauze zaviněné především pandemií covidu se do Švýcarska sjel jenom zlomek relevantních automobilek v čele s Renaultem a Dacií, které doplňují stále dravější a sebevědomější čínské značky, z nichž za zmínku stojí především BYD a nám velmi známé MG.

Vedle klasických automobilek ovšem v Ženevě narazíte i na několik specialistů, kteří se věnují tuningu nebo zakázkové stavbě aut. Jedním z nich je italská společnost Totem Automobili, která do Švýcarska přivezla krásný restomod GTAmodificata. Ten stojí na základech Alfy Romeo Giulia GTAm, jež vznikala na konci 60. a začátkem 70. let minulého století.

Video se připravuje ...

Totem Automobili vyrobí pouze pět exemplářů tohoto vozu, který dostal výrazně přepracovanou karoserii z uhlíkových vláken. Původní kola nahradily dvoudílné kované disky v restro designu, nechybějí ani nové diodové světlomety, jiné nápravy, šestipístkové brzdy Brembo vpředu a čtyřpístkové vzadu a další lahůdky.

Pod kapotou najdeme dvojitě přeplňovaný šestiválec o objemu 3,2 litru, jehož stavbu dostala na starost společnost Italtecnica Engineering. Ručně stavěný mechanický klenot o hmotnosti pouze 165 kilogramů disponuje výkonem 809 koní a točivým momentem 730 Nm. Maximum otáček leží až na hodnotě 8500/min, přičemž agregát je spojen se sekvenční převodovkou, která sílu skrze diferenciál s omezenou svorností posílá výhradně na zadní kola. Zvuk motoru doplňuje titanová výfuková soustava.

Řidič má k dispozici tři jízdní režimy, posilovač řízení a nastavitelné ABS. Tahle italská kráska bude s ohledem na svou jedinečnost určena pouze vyvoleným, kteří si mohou dovolit zaplatit astronomickou cenu 1,1 milionu eur, v přepočtu asi 27,9 milionu korun.

Ondřej Šámal
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Ja Prvni 123
28. 2. 2024 20:42
Tak tu cinskou verbez nepodporujte...
Jejich cilem je znicit nasi kulturu a ani se tim netaji.
Avatar - KANKUNEN
28. 2. 2024 11:16
Mít ty prachy, tak mám toho plnou
garáž. První byla ale Lancia