Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alieno Arcanum: Bulhaři pracují na hypersportu, jehož parametry vám vyrazí dech

Stanislav Kolman
Diskuze (14)
Na prvních snímcích až nápadně připomíná Aventador, společné však mají snad jen první písmenko v názvu. Seznamte se s Alienem Arcanum, hodně divokým bulharským hypersportem.

Vize bulharského hypersportu spatřila světlo světa před pár dny, už se ale postarala o pořádný rozruch. Automobilka Alieno vznikla v roce 2015 a její název je odvozen od italského slova „alieno“, tedy mimozemšťan. To je asi tak vše, co o tvůrcích aktuálně víme.

Minimálně slibované technické specifikace ale nadpozemské jsou. Alieno slibuje čtyři výkonnostní verze. Už první vás posadí na zadek, slibuje 1946 kW, vyšší 2596 kW, další 3244 kW a konečně vlajková loď prý poskytne 3893 kW (5221 k). Informace o akceleraci z klidu na stovku v oficiální tiskové zprávě chybí, ale Arcanum prý zvládne maximální rychlost přes 488 km/h. Toho všeho má dvoumístný speciál dosáhnout díky elektrickému pohonu.

Všechny verze budou nabízeny ve třech modifikacích – STR (Street), TRC (Track) a RCE (Race). Liší se od sebe kupříkladu hmotností či kapacitou baterie. Sebevědomá automobilka dokonce uvedla, že je schopna připravit exemplář plnící pravidla kategorie LMP1, jakmile pořadatelé vytrvalostních závodů umožní účast čistě elektrických aut.

A to není všechno. Od konkurence už jsme si zvykli na to, že elektromotorem osadí každé kolo. Alieno však tuto možnost posouvá ještě dál a tvrdí, že jedno kolo může pohánět až šest elektromotorů! V praxi to znamená, že nejvýkonnější model může dostat až 24 třífázových elektromotorů na střídavý proud.

Obyčejné nejsou ani baterie, společnost píše o inovativním řešení grafenových lithium-polymerových akumulátorech, které navíc kombinuje s kondenzátory. Kromě klasického dobíjení kabelem má být k dispozici i možnost bezdrátového „plnění“, při využití nejsilnější nabíječky se prý bavíme o sto procentech za pouhé čtyři minuty. A pokud vám ani to nezní dostatečně šíleně, vězte, že Alieno se vší vážností hovoří o akumulátorech s kapacitou 180 kWh a dojezdem 1020 km na jedno nabití!

Bulharská automobilka již spustila možnost objednávek. Ceník startuje na 750.000 eurech za základní verzi, což v přepočtu dělá 19,4 milionu českých korun. A pokud pomýšlíte na nejvýkonnější provedení, připravte si dvojnásobek, tedy necelých 39 milionů korun. Dodací lhůta se odhaduje na 18 až 30 měsíců v závislosti na specifických požadavcích zákazníka.

Stanislav Kolman
Diskuze (14)
24. 7. 2018 18:20
Vau
Vau, to už je normálně sci-fi >:D
Avatar - wakantanka
24. 7. 2018 13:55
Re: Papír snese vše...
On je to velky macher. Po revolucii isiel vyrabat nejaky supersport pod nazvom K1 a tiez ticho po pesine. :-)
Avatar - rokyta.p
24. 7. 2018 13:43
Re: Papír snese vše...
jooo pamatuju to >:D nj, co lze čekat od osoby co se jmenuje Dick >:-[]
Avatar - Hammunasakra
24. 7. 2018 13:18
Re: Papír snese vše...
Nevíš? Určitě je to zajímavá cesta = a možná problém nebude ani návratnost [odkaz]
Avatar - Hammunasakra
24. 7. 2018 13:15
Re: Papír snese vše...
To je jasný = mrkni na ceník [odkaz] to je pro samý blbouny >:-[]

Takový koncáky Spartacus bych doma docela uvítal :yes: :-)

Za předem vybraný prachy je třeba i [odkaz]

Neni to o nevěřim = ale umět vybrat = a buď prodělat, nebo taky slušně vydělat ;-)