Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Američan renovuje na dvorku starý chevrolet. Pojišťovna mu zrušila pojistku

Marek Bednář
Diskuze (4)

Starý Chevrolet Corvair, na němž probíhá renovace, a další běžný obsah dvorku kalifornského kutila-autíčkáře považuje pojišťovna za nebezpečí a zrušila mu pojistku, aniž by mu dala např. šanci uklidit.

Dům s dvorkem a zahradou si člověk pořizuje proto, aby měl více prostoru, mimo jiné. Třeba se rozhodne pro renovaci veterána vlastníma rukama, jako Kaliforňan CJ Sveen. Vůz mu stál u domu spolu s několika pneumatikami. Jeho pojišťovna mu však na tomto základě zrušila pojištění nemovitosti.

Z fotografií, které měl pořídit nejprve dron, pak letadlo – ale které Sveen nikdy neviděl – mělo být na jeho zahradě „zchátralé auto“, několik pneumatik, pick-up s nepořádkem na korbě a další blíže neurčený nepořádek, který podle pojišťovny připomíná dřevo či karton. Proto rozhodla, že její dlouholetý zákazník, který za 15 let, co je pojištěn, nehlásil jedinou pojistnou událost, nemá nárok být pojištěn.

Video se připravuje ...

Všechno však má vysvětlení. Zmíněné „zchátralé auto“ je ve skutečnosti Chevrolet Corvair z roku 1966, na jehož renovaci Sveen pracuje, a pneumatiky jsou na dvorku proto, že si je každé jaro a zimu na jiných svých autech sám mění. Kromě toho jsou na dvorku další věci, které by člověk na dvorku rodinného domu běžně očekával, a samozřejmě díly a nářadí používané při servisování a renovování auta.

Zavolal tedy pojišťovně, v čem je problém – že u něj doma ani nebyl nikdo, kdo by se zajímal o stav věcí detailně. Chtěl snímky vidět, pojišťovna mu je neukázala. Navrhl, že uklidí, ale ani s tím pojišťovna nesouhlasila – pojistka prostě končí a hotovo.

„Není na tom nic nebezpečného, není to zanedbané, žijeme tu, používáme ty věci,“ řekl Sveen zpravodajskému kanálu ABC7, který se případem začal zabývat. Přiznává, že má kolem domu spoustu věcí, ale uvádí, že to je jeho životní styl – je kutil. Zmíněný corvair byl jeho prvním autem a nyní se rozhodl ho zrenovovat.

Marek Bednář
Diskuze (4)

Doporučujeme

7. 8. 2023 11:09
Re: To pojišťovny u nás tak zlé nejsou....
To je otázka. S pojištěním bych to tak neviděl. Já když se nepohodl s Kooperativou na výši pojistného na auto, tak mi konkurence nabídla o 20% nižší pojistné. Rozhodně bych takové móresy pojišťovně netrpěl a poslal je z fleku do háje.
7. 8. 2023 10:52
Re: To pojišťovny u nás tak zlé nejsou....
Hádám, že na tak staré smlouvě měl podmínky, které mu nyní již nikdo nedá.

My jsme takhle kdysi měli tel. kartu od O2 na SVJ do výtahu pro nouzové volání. Tehdy se za to měsíčně nic neplatilo a opravdu se platilo pouze za provedený hovory. No najednou se zjistilo, že karta nefunguje. Šel jsem do O2 a smlouva prý byla zrušena a důvod již nikdo neví. Nepřišlo od nich žádná zpráva, žádný dopis. Vůbec nic. A prý jestli chci udělat novou za 20Kč/měsíčně.

Novou SIM za ty stejný peníze jsem udělat musel, ale O2 jsem poslal někam a šel jsem ke konkurenci.
7. 8. 2023 10:02
Re: To pojišťovny u nás tak zlé nejsou....
To je zajimava zkusenost, ale vubec se tomu nedivim. Kazdopadne v pripade tohoto nestastnika me zarazi, ze se snazil s pojistovnou jeste takto umirnene komunikovat. Ja bych je poslal do hajzlu a sel se pojistit jinam.
7. 8. 2023 08:58
To pojišťovny u nás tak zlé nejsou....
...smlouvu nikomu nezruší. Klidně pojistnou smlouvu uzavřou a pojistné léta vybírají.

Kroutit se začnou až teprve v případě plnění za pojistnou událost. Jóó pane, vy jste si ale nepřečetl, nedodržel, nesplnil, porušil jste........litujeme.

Kdysi jsem se zajímal o pojištění uměleckých děl. Dost práce mi dalo, než jsem se vůbec dostal k detailním podmínkám pro pojištění. Začínalo to logicky nutností certifikovaného znaleckého posudku a podle hodnoty potom následného zabezpečení, takže bych se prakticky musel odstěhovat do trezoru České národní banky a najmout dva tanky, aby stály před ní. Pomíjím nehoráznou výši pojistného a fakt, že uvedením adresy a způsobu zajištění si vlastně majitel tak trochu říká o to, aby mu to umělecké dílo ukradli. Nikdo přece nemůže chtít, aby chudák pojišťovák žil pouze ze své výplaty. Ke klidnému spánku s uměleckým dílem cesta prostřednictvím pojištění pro mě nevede.