Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americká vláda prodala další část akcií automobilky GM

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Americká vláda minulý měsíc prodala další část akcií automobilky General Motors v hodnotě 570 milionů dolarů (téměř 11 miliard korun).

Americká vláda minulý měsíc prodala další část akcií automobilky General Motors v hodnotě 570 milionů dolarů (téměř 11 miliard korun). Oznámilo to ministerstvo financí.

Vláda tak nyní v největším americkém výrobci automobilů vlastní už pouze zhruba sedmiprocentní podíl. V roce 2009 získala vláda v GM podíl 60,8 procenta v rámci záchrany automobilky, na kterou vynaložila 49,5 miliardy dolarů z peněz daňových poplatníků. Z těchto peněz zatím získala zpět zhruba 36 miliard dolarů. Zbývající podíl v GM hodlá vláda prodat do konce března, napsala agentura Reuters.

GM se díky reorganizaci financované vládou vrátila k zisku a s jejími akciemi se začalo znovu obchodovat na burze. Představitelé ministerstva financí již dříve uvedli, že vláda kvůli pomoci automobilovému průmyslu, která zahrnovala rovněž automobilku Chrysler, přijde celkem o 15 miliard dolarů. Upozorňují nicméně, že cílem záchrany nebyl finanční zisk, ale ochrana pracovních míst.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)