Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Apple připravil mód, který při řízení omezí funkce telefonu. Bude k něčemu?

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Jablečné telefony budou nově disponovat funkcí, která během řízení ztlumí veškeré rušivé notifikace. Apple tak chce předejít dopravním nehodám z nepozornosti.

Technologický gigant pravidelně představuje novinky na vlastní tiskové konferenci WWDC, která se konala včera v kalifornském San José. Mezi inovacemi se objevil také zcela nový mód pro iPhony a iPady, jehož funkce je patrná již z názvu – „Nerušit během řízení“.

Co všechno bude režim umět? Chytré zařízení pomocí Wi-Fi a Bluetooth rozpozná, jestli se nachází v jedoucím autě a pokud ano, mód se aktivuje. Tím se ztlumí veškeré rušivé notifikace. Řidič má také možnost přednastavit automatické textové odpovědi, které se během řízení budou odesílat. Apple dále informoval, že řidiči i přes aktivovaný režim budou moci využívat navigace.

Nabízí se otázka, jak režim rozpozná, že telefon je skutečně řidičův a ne jiného člena posádky? Správná odpověď je, že nijak. Vývojáři Applu tak do módu přidali tlačítko, kterým se funkce snadno deaktivuje. Logicky ale stejnou věc mohou udělat i ti, kteří sedí za volantem. A právě tady se dostáváme do bodu, kdy novinka zcela ztrácí smysl…

Proti rozptylujícím elementům za volantem bojuje i zámořská agentura pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA), podle které může za každou desátou nehodu na silnicích nepozornost řidiče. I proto společnost už dříve vydala doporučení, aby výrobci chytrých zařízení na obdobném systému začali pracovat.

Mód je součástí nové generace operačního systému iOS 11, který aktuálně míří k prvním beta testerům a pro všechny uživatele bude ke stažení na podzim letošního roku.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Avatar - Blue Sun
6. 6. 2017 13:55
Re: Pouzivam uz dneska
Já si třeba můžu nastavit i blokování SMS a hovorů. Zavolám si kdy chci, ale nikdo se mi nedovolá (tj. není to jako režim letadlo). "Novinka" ve Windows od verze 8, tedy asi čtyři roky?
Avatar - Sislik
6. 6. 2017 12:35
Pouzivam uz dneska
Ja tutu featuru v telefonu mam taky a pouzivam to - kdyz je telefon spojenej a s BT v aute, tak se mi to zapne a telefon pak zbytecne neprudi.
S bezpecnosti to nema imho nic spolecnyho, zadny funkce telefonu to neblokuje, jen proste neotravuje, kdyz mi prijde e-mail :-)