Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Arriva zavádí bezkontaktní placení jízdného v autobusech

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Arriva jako první v České republice nyní spustila placení bezkontaktní kartou v meziměstské autobusové dopravě.

Platbu jednorázového jízdného přímo v autobusech nabízí společnost Arriva svým cestujícím ve spolupráci s platební asociací Visa Europe, Českou spořitelnou a Telmaxem. První cestující se svezou na trasách Praha – Hradec Králové – Žamberk – Králíky – Jeseník, Brno – Olomouc – Šumperk – Jeseník a Ostrava – Opava – Krnov – Jeseník.

Samotný způsob placení bezkontaktní kartou v autobuse je jednoduchý a rychlý. Podle slov Davida Brendla, manažera pro inovace společnosti Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko, stačí přiložit bezkontaktní kartu k čtečce, umístěné vedle řidiče. Jak pro cestujícího, tak pro řidiče se má jednat o pohodlnější a rychlejší způsob platby, než je platba hotovostí.

Celý systém bezkontaktního placení se zkoušel několik měsíců, aby byl stoprocentně připravený na ostrý start a v současnosti je bezkontaktními terminály od společnosti Telmax vybaveno deset autobusů. Cílem společnosti Arriva je rozšíření této služby do konce letošního roku na 300 autobusů. Ty pak mají pokrýt všechny důležité dopravní uzly v České republice.

Nový odbavovací systém je kromě přijímání bezkontaktních platebních karet vybaven aplikací pro on-line rezervaci jízdenek prostřednictvím internetu. Tedy kromě možnosti platby platební kartou cestující mohou svou jízdenku s místenkou zarezervovat z pohodlí domova.

Představený projekt placení bezkontaktními kartami se řadí do takzvaného otevřeného systému řešení placení v dopravě. V otevřeném systému s bankovními kartami cestující použije kartu, kterou již má od své banky. Nemusí na ni nic nahrávat ani se předem registrovat.

Bankovní kartu stačí přiložit ve vozidle nebo na nástupišti a samotná karta slouží jako jízdenka. Údaje o cestovních dokladech jsou uloženy centrálně a cestující je může spravovat přes web nebo mobilní telefon.

Tento systém s úspěchem funguje od prosince roku 2012 v Londýně, kdy se tímto způsobem začalo platit v autobusové městské přepravě a od září loňského roku mohou cestující platit svými bezkontaktními kartami Visa ve všech zdejších prostředcích hromadné dopravy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)