Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin DBS GT Zagato: Hold slavnému veteránovi konečně tady, se 760 koňmi

David Bureš
Diskuze (0)

Nový speciál s designem od studia Zagato vznikl na základech modelu DBS Superleggera. Aston Martin postaví jen 19 jeho exemplářů.

Britská automobilka Aston Martin a italské studio Zagato jsou dlouholetí partneři, kteří jednou za čas spolu postaví něco opravdu speciálního. Zagato letos slaví 100 let existence, což se jeho anglický partner rozhodl velkolepě oslavit. Zahájil projekt DBZ Centenary, v rámci něhož postaví dalších 19 kousků slavného modelu DB4 GT Zagato, k němuž přidá 19 exemplářů nově navrženého vozu DBS GT Zagato. Zatímco reinkarnace DB4 GT Zagato byla představena již dříve, DBS GT Zagato muselo na premiéru počkat.

Tento víkend jsme se však konečně dočkali, když Aston Martin svou napjatě očekávanou novinku představil na speciální akci na americkém Rhode Islandu. Jedná se o vůz se základem v DBS Superleggera, jeho design však byl kompletně přepracován, a to ve spolupráci mezi stylistickým centrem Aston Martinu a italským studiem Zagato.

„Vzali už tak báječné DBS Superleggera a přetvořili jej na něco, co si zachovává identitu Aston Martinu a přesto se vyjadřuje jako Zagato. Je to moderní projev nadčasové ikony,“ říká o práci Zagata hlavní kreativní ředitel Aston Martinu Marek Reichman.

Oproti výchozímu autu se novinka liší už výrazem. Typicky tvarovaná maska je mnohem větší, prostupuje široko a nízko do předního nárazníku. Střecha má zase pro Zagato tradiční tvar dvojité bubliny, nechybí tu ani výrazný difusor.

Uvnitř jsou specialitou konfigurovatelné karbonové a ocelové prvky vytvořené 3D tiskem, jejichž zhotovení trvá 100 hodin. Uvnitř i zvenku se mohou objevit třeba také zlaté prvky, například loga mohou být z osmnáctikarátového zlata. Design totiž půjde detailně nakonfigurovat podle individuálních přání díky divizi Q by Aston Martin.

Ladil se také motor. O pohon se sice stejně jako v případě DBS Superleggera stará dvěma turbodmychadly přeplňovaný dvanáctiválec o objemu 5,2 litru, v tomto případě je však naladěn na dokonce na 760 koní (559 kW).

DBS GT Zagato je moderním dvojčetem k původnímu oživenému DB4 GT Zagato. Na rozdíl od něj je však homologován i pro běžný provoz na silnicích. Automobilka od každého vozu postaví jen 19 exemplářů, přičemž zákazníci si mohli dvojici koupit pouze dohromady. Právě kvůli sběratelskému potenciálu je cenovka opravdu dech beroucí, duo aut dohromady přišlo na šest milionů liber, což je podle aktuálního kurzu v přepočtu zhruba 173 milionů korun! Hovoříme přitom o částce bez daně...

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme