Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin oslaví 100 let Zagata jedinečným projektem. Oživí DB4 GT Zagato a k tomu přidá něco navíc

David Bureš
Diskuze (1)
Britská značka do výroby vrátí DB4 GT Zagato. Postaví dalších 19 exemplářů, které koupíte výhradně v kombinaci s nově uvedeným modelem DBS GT Zagato.

Automobilka Aston Martin a karosárna Zagato jsou nerozluční parťáci, spolu už postavily množství žádaných aut, počínaje DB4 GT Zagato po zatím poslední společný projekt, Vanquish Zagato Shooting Brake. Na obzoru je přitom další spolupráce, Zagato v příštím roce oslaví 100 let své existence, což Aston Martin nemohl nechat jen tak.

Pracuje se tak na opravdu unikátním projektu, nazvaném DBZ Centenary. V rámci něho Aston Martin oživí někdejší DB4 GT Zagato a postaví jeho dalších 19 exemplářů. Pro automobilku to přitom není nic nového, nedávno se třeba rozhodla postavit další kusy DB5 Jamese Bonda.

K tomu však ve spolupráci s italskou karosárnou vyrobí i zcela nový model DBS GT Zagato, které zatím představuje na první skice. Také ten vznikne jen v 19 kouscích, přičemž oba modely pořídíte výhradně spolu. Dvojice vás přitom přijde na šest milionů liber (bezmála 172 milionů korun). Bez daně.

„Sto let Zagata žádalo něco speciálního a Zagato Collection je přesně něco takového. Jedno auto vzdává hold nadčasové ikoně, druhé píše novou neohroženou kapitolu pro budoucí generace, aby mohla co obdivovat,“ komentuje projekt kreativní vedoucí Aston Martinu Marek Reichman.

Za dech beroucí částku na jedné straně dostanete zcela nový kus modelu, který v šedesátých letech byl prvním společným projektem Astonu a Zagata. Postaven byl právě jen v 19 kusech, navržen byl jako soupeř pro závodní Ferrari. Nové DB4 GT Zagato Continuation bude stavěno podle tehdejšího projektu, aby jeho vzhled byl naprosto autentický, avšak za nejnovějších technologických postupů.

Využije hliníkovou karoserii nesenou lehkým trubkovým rámem, pod jejíž kapotou bude tlouci řadový benzinový šestiválec o výkonu 279 kW, jehož síla bude prostřednictvím čtyřstupňové manuální převodovky a samosvorného diferenciálu posílána na zadní kola.

Autentická technika spolu s originálními tvary má však jednu nevýhodu, DB4 GT Zagato Continuation bude určeno výhradně pro užití na závodních okruzích a soukromých tratích. Novými normami by už vůz neprošel, a tak na silnice nemůže. To ale cílové klientele asi vadit nebude, vždyť jde hlavně o sběratelský speciál.

Navíc DBS GT Zagato bude jakýmsi odškodněním, auto postavené na základech DBS Superleggera už schválené do provozu bude. S návrhem pomůže jak jinak než Zagato, které slibuje novou interpretaci charakteristické „bublinovité“ střechy a moderní tvary. Těšit se můžeme na výraznou příď a dramaticky zkrácenou zadní část.

Přestože obě auta koupí klienti pouze dohromady, dostanou je každé zvlášť. První dodávky DB4 GT Zagato Continuation jsou naplánovány na čtvrté čtvrtletí roku 2019, zatímco DBS GT Zagato k nim dorazí až o rok později. Rozhodně ale bude na co se těšit!

David Bureš
Diskuze (1)
5. 10. 2018 21:57
Už 100 let?
To už tu je Aston Martin 100 let? Toto letí :-) Jsem zvědavý na oživovaný model.