Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin One-77 hvězdou National Geographic

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Do továrny Aston Martinu v Gaydonu se normální smrtelník dostane jen těžko. Lidem z National Geographic se to podařilo dokonce několikrát.

A natočili zde dokument, který bude součástí série Megafactories vysílané na tomto kanále. Ukáže nám prostory o ploše 1.000 m2, kde 27 techniků v současnosti pracuje na výrobě omezené série 77 automobilů. Ano, pořad se bude týkat jen exkluzivního supersportu One-77.

Budova v sídle Aston Martinu v Gaydonu (hrabství Warwickshire) byla postavena speciálně pro limitovanou sérii těchto vozů. Nejedná se ani tak o továrnu, jako spíše o laboratoř oděnou kompletně do bílé barvy. Tak čisto, jako je uvnitř, asi nemáte ani doma v koupelně. Takřka žádní roboti, jen speciální nástroje a počítače, na nichž se vše bedlivě sleduje. Stolice, na kterých každé auto vzniká, mají celkem čtyři polohy. Žádný pás, kde putuje vůz od jednoho dělníka k druhému, se zde pochopitelně nekoná. Podíl ruční práce je vysoký a jeden každý exemplář je hotov za 2.700 (!) hodin.

Pořad ovšem bude trvat pouhou hodinu a během ní shrne celý vývoj od prvních skic z října 2007 až po stavbu prvního sériového kusu, který byl dokončen přesně o tři roky později.

Bude vysílán již tento víkend 4. září 2011 od 21.00 h britského času jako úvodní díl nové série celé řady. Pochopitelně v HD kvalitě a do 64 zemí celého světa.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - Pekelná Micinka
3. 9. 2011 20:45
Žlutý obdelník
Chraň bůh, jestli to bude tak kvalitní, jako díl o Jaguaru XJ. Poslouchat v dokumentu, k čemu že má auto převodovku... ;-\ >:D