Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin V12 Speedster oficiálně: Hodně vzácná dvoumístná limitka

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Značka Aston Martin dnes ve své domovině oficiálně představila speciál V12 Speedster. Má dvanáctiválec a stovku zvládne za 3,5 sekundy.

Zbrusu nový Aston Martin V12 Speedster měl být jednou z mnoha novinek na ženevském autosalonu, který byl však na poslední chvíli kvůli koronaviru zrušen. A tak se vůz představuje alespoň online prostřednictvím oficiálních fotografií a videa.

„Mám tu čest představit vám nejzajímavější model značky Aston Martin dneška. Vůz V12 speedster je ukázkou rozsahu schopností a odhodlání týmů Q by Aston Martin a Aston Martin Design, které podtrhují závazek dodávat zákazníkům ohromující řidičské vozy,“ rozplýval se krátce po odhalení Andy Palmer, generální ředitel Aston Martin Lagonda.

Novinka se představila dnes v domovině automobilky v Gaydonu a čerpá inspiraci z bohatých závodních zkušeností, ale i leteckého průmyslu. To podtrhuje speciální lak inspirovaný letounem F/A-18, jenž vznikl na základě nové spolupráce se společností Boeing.

Video se připravuje ...

V12 Speedster přijíždí na architektuře z hliníku. Byť jde o jedinečnou platformu, některé její prvky se nechávají inspirovat modely DBS Superleggera a Vantage. Adaptivní podvozek disponuje režimy Sport, Sport+ a Track, vůz standardně přijíždí na jednadvacetipalcových kolech, pod nimiž jsou schovány karbon-keramické brzdy. Samotná karoserie je tvořena téměř výhradně z uhlíkových vláken, střechu byste hledali marně.

O pohon dvoumístného speciálu se stará 5,2litrový dvanáctiválec s výkonem 700 koňských sil a 753 newtonmetrů točivého momentu. Pohonná jednotka se pojí s osmistupňovým automatem ZF, přičemž síla putuje na zadní kola. Z klidu na stovku vůz zrychluje 3,5 sekundy a pokračovat může na maximální rychlost 300 km/h. Aby byl jízdní požitek co nejvyšší, vznikl rovněž zcela nový výfukový systém se speciálním zvukovým podpisem.

Andy Palmer dále řekl, že model V12 Speedster je pro automobilku obrovským závazkem vůči zákazníkům. Není divu, když vznikne pouze 88 ručně vyrobených kusů pro ty nejnáročnější řidičské nadšence po celém světě. Jen chuť řídit ale nestačí, potřebovat budete i pořádný balík peněz. Ceny za V12 Speedster začínají na 765.000 librách, což je v přepočtu něco přes 22 mil. Kč.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme