Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jedinečný Aston Martin Bulldog čeká renovace. A po 40 letech má splnit úkol, pro který vznikl

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Značku Aston Martin proslavila zejména elegantní "gétéčka", ale v historii automobilky samozřejmě najdeme i jiné typy vozů. V roce 1978 například firma představila jeden zajímavý supersport.

Jmenuje se Bulldog a zajímavý je z několika důvodů. Například pro na svou dobu futuristickým designem, za nímž stojí William Towns, který je zároveň podepsaný pod legendárním sedanem Lagonda. 

Dále jde o vůbec první Aston Martin s motorem uprostřed. A i když se bavíme o konceptu, který vznikl v jediném exempláři, jde současně o plně funkční prototyp. Navíc se zrodil s jasným cílem - měl pokořit rychlost 200 mil za hodinu, tedy asi 322 km/h.

Teoreticky měl Bulldog dokonce ještě navíc, údajně na 381 km/h. Poháněl ho totiž dvěma turbodmychadly přeplňovaný osmiválec o objemu 5,3 litru, jehož výkon činil 447 kW. Motor byl však schopen výkonu až 522 kW, jak naznačilo testování.

Anglický supersport se tak mohl stát i nejrychlejším produkčním vozem světa. K tomu ale bohužel nedošlo, přestože během jedné ostré zkušební jízdy v roce 1979 Bulldog opravdu potvrdil, že je hodně rychlý. Rozjel se až na 307,4 km/h.

Po tomto pokusu byl ovšem projekt ukončen, zřejmě byl příliš drahý. Jediný prototyp následně několikrát změnil majitele, až skončil u současného vlastníka, který plánuje kompletní renovaci. A nejen kvůli tomu, aby se vozem mohl chlubit na různých akcích, ale také proto, že chce splnit úkol, pro který Bulldog vznikl - tedy pokořit hranici 200 mil za hodinu.

Vzhledem k tomu, že renovace zabere zhruba rok a půl, dá se očekávat, že k pokusu dojde někdy v roce 2022. Držíme palce!

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme