Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin Vantage AMR dostal manuální převodovku, ale vznikne jen 200 vozů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)

Závodní divize automobilky Aston Martin si vzala do parády novou generaci modelu Vantage a připravila limitovanou edici s nižší hmotností a sedmistupňovou manuální převodovkou.

Aston Martin Vantage byl ve své prozatím poslední podobě odhalen na podzim roku 2017 a na trh tato nová generace nejmenšího modelu značky zamířila v loňském roce. Závodní divize Aston Marting Racing si pak pro letošní rok připravila ostřejší limitovanou edici Vantage AMR.

Novinka s označením AMR má pod kapotou přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec původem od Mercedes-AMG, který disponuje nejvyšším výkonem 375 kW (510 k) stejně jako ve výchozím modelu Vantage, ale má sníženou hodnotu nejvyššího točivého momentu z původních 685 N.m. na 625 N.m, dostupných při stejném rozpětí otáček od 2000 do 5000 za minutu.

Za snížením točivého momentu stojí nahrazení osmistupňové automatické převodovky ZF novou sedmistupňovou manuální převodovkou Graziano, inspirovanou převodovkami závodních automobilů. Tato manuální převodovka se i díky tomu může pochlubit kulisou řazení, jíž se přezdívá „psí noha“. Zpátečka a první rychlostí stupeň jsou zde vlevo proti sobě, aby proti sobě mohla stát „dvojka“ a „trojka“, což jsou rychlosti, mezi nimiž se řadicí páka při jízdě v technických pasážích pohybuje nejčastěji. Převodovka se pak může pochlubit ještě systémem AMSHIFT, který zvládá samočinný meziplyn.

Nahrazení automatické převodovky novou manuální převodovkou spolu se standardně montovaným karbon-keramickým brzdami stojí za snížením hmotnosti vozů o nezanedbatelných 95 kg. Samozřejmostí jsou adaptivní tlumiče Skyhook s přednastavenými jízdními režimy Sport, Sport+ a Track.

Aston Martin Vantage AMR má akcelerovat z 0 na 100 km/h za 4,0 s, zatímco standardní Vantage s automatickou převodovkou to zvládne za 3,6 s, ale bez požitku z manuálního řazení. Maximální rychlost je i u nové limitované edice 314 km/h.

Závodní divize Aston Martin Racing ve spolupráci s automobilkou připraví Vantage AMR v limitované edici dvou stovek vozů. V případě prvních 141 exemplářů mají zákazníci možnost volby z odstínů laků karoserie Sabiro Blue, Onyx Black, China Grey a White Stone. Posledních 59 vozů této limitované edice má být v provedení  Vantage 59, odkazujícím na vítězství značky Aston Martin v Le Mans v roce 1959. Barevné provedení těchto vozů kombinuje lak karoserie Stirling Green s prvky v limetkové barvě.

Aston Martin Vantage AMR má pro německý trh stanovenu cenu 184.995 eur (zhruba 4.775.000 Kč) a v případě provedení Vantage 59 je uvedena částka 209.995 eur (kolem 5.420.000 Kč). V souvislosti s manuální sedmistupňovou převodovkou pak Aston Martin uvádí, že od prvního čtvrtletí roku 2020 bude součástí nabídky výbavy na přání pro standardní model Vantage.  

Zdroj: Aston Martin

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
2. 5. 2019 12:33
Re: pekny
Nekvalita a chyby v článcích na ACZ sou už legendární = stejně jako
místní ŠPATNÝ PŘEKLADY :*)

https://www.autorevue.cz/…stal-treti-pedal
2. 5. 2019 11:26
pekny
Nadherny auto. Jen tam bude asi chybka ve zvyseni Nm. Nicmene, bral bych ho
2. 5. 2019 11:26
pekny
Nadherny auto. Jen tam bude asi chybka ve zvyseni Nm. Nicmene, bral bych ho