Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Audi A4 Avant 35 TDI (120 kW) – Po dálnici za hubičku

Stanislav Kolman
Diskuze (150)

Krátce po sedanu navštívilo redakci Audi A4 také v kombíkovém provedení. Do rukou se nám dostala verze se středně silným turbodieselem.

Kolega David Bureš se v prosincovém testu sedanu Audi A4 zamýšlel nad faktem, proč á-čtyřku nepotkáváme na českých cestách tolik. Byť prodejně za svými nejbližšími konkurenty z prémiového německého tria zaostává, ve výsledku to není vůbec špatné auto. Kromě sedanu nás o tom nyní přesvědčil i praktičtější kombík.

Střed stačí

Technika je shodná s Davidovým exemplářem. Také tady máme pod kapotou středně silnou variantu dvoulitrového turbodieselu TDI s výkonem 120 kW, jíž Audi značí jako 35 TDI. Sáhnout můžete po slabším 30 TDI o síle 100 kW, případně silnějším provedení 40 TDI se 150 kilowatty. Nejvýkonnější z trojlístku lze pojit s pohonem všech kol quattro, ostatní jsou předokolky. Standardem je vždy samočinná převodovka, v případě „našeho“ kombíku sedmistupňová dvouspojka s marketingovým označením S tronic. Tím však paleta dostupných nafťáků nekončí, pořídit lze i verzi 50 TDI. Pod nic neříkajícím štítkem se schovává třílitrový šestiválec o výkonu 210 kW s pohonem 4x4. Oproti nejsilnější dvoulitrové čtyřkolce je o 145.000 Kč dražší.

Agregát 2.0 TDI (konkrétně 1968 cm3) je osazen 48V elektrickou sítí, jde tedy o takzvaný mild hybrid, jenž za určitých situací zcela vypíná spalovací motor a jede výhradně na elektřinu, jíž získal rekuperací brzdné energie a uložil do malého akumulátoru.

Pokud nejste na drobnou elektrifikovanou výpomoc zvyklí, ničeho se nebojte. Práci mild hybridu nemáte šanci postřehnout, fungování celého systému je totiž zcela neznatelné. Samotný agregát plní roli středně silného nafťáku chvalitebně, možná až nadstandardně. Automatická převodovka jej zbytečně nevytáčí, někdy jej drží možná až zbytečně nízko, což doprovázejí jemné vibrace spalovací jednotky. Z nižších pater se ale agregát zvedá poslušně a nad 1500 ot/min začíná pořádně táhnout. Papírových 163 koní není důvod nevěřit, předjížděcí manévry zvládá á-čtyřka levou zadní, zatímco při jízdě ustálenou rychlostí je to na poměry turbodieselů tichý a kultivovaný společník.

Audi A4 Avant 35 TDI (120 kW) Audi A4 Avant 35 TDI (120 kW)

 

Jinak si ale sladění s automatem zaslouží pochvalu. Dvouspojka nezmatkuje, kvalty střídá logicky a na rozdíl od některých jiných koncernových kombinací tady nejsou problémem ani manipulace v nejnižších rychlostech, třeba při parkování. Od manuálního řazení pádly pod volantem si ale mnoho zábavy navíc neslibujte. Reakce jsou sice okamžité, ale ústrojí nenechá střídání kvaltů zcela na vás. Jakmile se nebezpečně rychle blížíte červenému pásmu, převodovka manuál nemanuál přeřadí za vás.

Ještě než na svou á-čtyřku potvrdíte objednávku, nezapomeňte se ujistit, že jste si přiobjednali větší palivovou nádrž. Verze 35 TDI má standardně čtyřicetilitrovou, za příplatek rovných 0 Kč však můžete mít 54 litrů. Ano, i takovéto bizarní obstrukce nám přinášejí stále se zpřísňující emisní normy.

Ale pojďme k samotné spotřebě. Mou tradiční cestu domov-redakce jsem v testech vzpomínal nesčetněkrát. Je to 20 kilometrů okresek, 60 km dálnice a 20 kilometrů popojíždění po Praze. Na dálnici jsem se nikam nehnal, ale ani nebyl brzdou provozu, tempomat jsem měl nastavený na 135 km/h. Výsledkem na tomto úseku byl apetit 4,8 litru, což mi přijde velice, velice dobré. Dlužno říct, že mi do karet hrál jen minimální provoz, ani v jiných situacích ale A4 Avant nemá problém jezdit za hodnoty kolem pěti. Vynulujete-li počítadlo při nájezdu na dálnici a dodržujete rychlostní limity, na sjezdu nepřekročíte hranici 6 litrů. V kombinaci s větší nádrží je to na jedno natankování do plna pořádná porce kilometrů.

Jediné mrzení

Kromě spotřeby mě á-čtyřka při dálničních přesunech potěšila svým projevem. Vyjma zdárně odhlučněného agregátu jsem neregistroval ani zvýšený aerodynamický svist či valivý hluk od obouvaných osmnáctipalcových kol. Motor ostatně při předpisové stotřicítce točí kolem 1700 otáček, takže je celkový jízdní dojem hodně příjemný.

Manažér pořizující si praktičtější kombík ale asi nebude jezdit jen a pouze po dálnici. Nevadí. A4 Avant si totiž rozumí i s okreskami, které nejsou v úplně stoprocentním stavu. Kromě příplatkových osmnáctek má vzadu pětiprvkovou nápravu, avšak jen obyčejné neadaptivní tlumiče. Jejich naladění však není moc co vytknout. Jasně, není to žádné tuhé sportovní dobrodružství, ale očekávat něco takového od dané konfigurace by bylo hodně bláhové. Podvozek naopak potěší odfiltrováním většiny nerovností, na těch velkých se od zadních kol ozve jen tlumená rána.

Audi A4 Avant 35 TDI (120 kW) Audi A4 Avant 35 TDI (120 kW)

 

V zatáčkách to není žádná nedotáčivá audina, kombík pokyny volantem poslouchá na slovo a dlouho umí být neutrální. K tomu se nikterak nenaklání a zvolenou stopu drží jistě, i když asfalt pod ním už něco pamatuje. Opět platí, že byste na trhu jistě našli zábavnější kombíky, jejichž jízdní projev vás za srdíčko chytne víc, střízlivé provedení 35 TDI však svou roli plní na jedničku.

A ono mrzení? Vlastně mě napadá jen jediná věc – nemožnost pohonu všech kol. Psal to už David ve svém testu a stalo se to i mně při zkoušení kombi. Stačí plyn při rozjezdu na oslizlé vozovce sešlápnout trošku víc a už na vás začne blikat kontrolka stabilizačního systému. Neříkám, že by pohon 4x4 měl být nutností, ale jako příplatek bych jej určitě uvítal. Připlatit 65.000 Kč navíc si za něj můžete až v případě silnějšího dvoulitru se 150 kW.

Stará, skvělá škola

Poznávacím znamením velkých audin jsou dnes dvě velké dotykové obrazovky uprostřed, skrz které se ovládá drtivá většina funkcí. Oku takové řešení lahodí, o tom žádná. Z uživatelského hlediska mi ale mnohem více vyhovují stará dobrá tlačítka a otočné ovladače. Audi A4 Avant naštěstí zůstává takové obsluze věrna, takže stačí nasednout, nastavit si sedačku a vyrazit na cestu. Pracoviště řidiče je velice intuitivní, obrazovka příplatkového infotainmentu s navigací (za příplatek 64.200 Kč, uf) je dostatečně vysoko, takže neodvádí pozornost od řízení a širokou škálu zobrazení nabízí i digitální přístrojový štít.

Kromě klasických ovladačů pro nastavování teploty najdeme na středové konzole i malý a vcelku nenápadný ovladač, kterým můžete přepnout písničku a snížit či zcela ztlumit hlasitost přehrávání. Ptal jsem se českého zastoupení Audi, jak je možné, že zatímco v Golfu, Leonu či Octavii musíme skousnout ovládání dotykem a nedotaženou dotykovou lištu, nové menší audiny (kromě A4 třeba i A3, vlastní sourozenec Golfu a spol.) mají staré dobré řešení. Dozvěděl jsem se, že technický základ je sice shodný, finální provedení si ale Audi ladí samo, aby zapadalo do vlastní filozofie a konceptu značky. Díky za to!

Video se připravuje ...

S výškou 178 centimetrů si nemám nač stěžovat ani v otázce vnitřního prostoru. Za volantem mám místa dostatek, stejně jako sám za sebou ve druhé řadě. To ale takřka v každém autě. Pravdou je, že kolega s výškou 190 cm už si na jistou stísněnost stěžoval, a to jak před koleny, tak i nad hlavou. Kombík má nízkou siluetu, takže se do něj o něco hůře nastupuje. To ale nechápejte jako kritiku, spíše jsem si na něco takového v dnešní přemíře SUV, crossoverů a nespočtu podobných zvýšených odvozenin odvykl.

Audi A4 Avant 35 TDI (120 kW) Audi A4 Avant 35 TDI (120 kW)

 

Závěr

Pod milion korun se kombík čtyř kruhů vejde jen se základní motorizací 2.0 TFSI 110 kW (tedy pardon, 35 TFSI) a šestistupňovou manuální převodovkou. Testovaný agregát už stojí minimálně 1.109.900 Kč, a to bez všemožných příplatků, které šroubují cenu zkoušeného kousku k 1,7 milionu korun. Třeba takové BMW řady 3 Touring v provedení 318d ždímá z naftového dvoulitru o 10 kW méně, zase je ale o 88.100 Kč levnější.

Audi A4 Avant potěšilo pohodovým jízdním projevem, ergonomicky podařeným interiérem s klasickým ovládáním a především nízkým odběrem paliva. Zamrzí absence čtyřkolky a oproti nejbližší konkurenci vyšší pořizovací cena. A hodně by mě štvalo, kdybych náhodou zapomněl na zaškrtnutí větší palivové nádrže.

 

Nejlevnější verze modelu 950.900 Kč (35 TFSI/110 kW)
Základ s testovaným motorem 1.109.900 Kč (35 TDI/120 kW)
Testovaný vůz bez příplatků 1.142.900 Kč (35 TDI/120 kW Advanced)
Testovaný vůz s výbavou 1.676.800 Kč (35 TDI/120 kW Advanced)  

Plusy

  • Zpracování a provedení interiéru
  • Příjemný motor
  • Nízká spotřeba
  • Odhlučnění a jízdní komfort

Minusy

  • Vyšší pořizovací cena
  • Nemožnost pohonu 4x4
Stanislav Kolman
Diskuze (150)

Doporučujeme

Audi A4 Avant 35 TDI (120 kW)
Cena základní sestavy 1 142 900 Kč
Výbava základní sestavy 17“ litá kola, zadní parkovací kamera, automatická klimatizace, LED světlomety vpředu a vzadu, MMI radio plus s 10,1“ displejem, multifunkční kožený volant, světelný a dešťový senzor, tempomat, rezervní dojezdové kolo, palubní počítač s barevným displejem atd. Kč
Cena testované sestavy 1 676 800 Kč
Výbava testované sestavy 18“ litá kola (+27.400 Kč), metalický lak šedá Terra (+30.600 Kč), Audi smartphone interface (+9200 Kč), elektricky nastavitelné sedadlo řidiče (+11.500 Kč), klimakomfortní akustické čelní sklo (+16.900 Kč), navigace MMI Plus včetně MMI Touch (+64.200 Kč), Audi phone box (+14.100 Kč), Audi virtual cockpit plus (+7100 Kč), sportovní sedadla s čalouněním Alcantara (+46.700 Kč), asistenční paket Tour (+38.300 Kč) atd. Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1968
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 120 / 3250
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 380 / 1500 - 2750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 224
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 8.5
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 5.2
Emise CO2: 136
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 495 / 0
Objem nádrže (l): 54
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1615 / 550
Rozměr pneu: 245/40 R18
Audi A4 Avant 35 TDI (120 kW)
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4762
b) šířka (mm): 1847
c) výška (mm): 1435
d) rozvor (mm): 2835
e) rozchod vpředu (mm): 1572
f) rozchod vzadu (mm): 1555
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 930 / 1160
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 550 / 800
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 990
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 970
k) šířka vpředu (mm): 1500
l) šířka vzadu (mm): 1470
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 500
výška opěradla vpředu (mm): 690
výška opěradla vzadu (mm): 660
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
11. 4. 2021 11:23
Re: Diky za test
Také se přidávám s poděkováním. Ve všech testech novou A4 chválí, tak už mám na jeden exemplář spadeno. Že jich na silnicích nevídáme moc beru jako plus, všichni nemusíme jezdit ve škodovkách. Ještě uvidíme jak se to vyvede s cenou :-)
Avatar - Mokrous
9. 4. 2021 20:41
Re: A4 - aneb jak by mohl být dobrý Superb, ale nemůže
2dB není vůbec nic. Vnímání rozdílu bude ve frekvenci, viz text výše.
Avatar - Mokrous
9. 4. 2021 20:39
Re: A4 - aneb jak by mohl být dobrý Superb, ale nemůže
Když už tady chceš házet čísla z akustiky, tak by bylo dobrý dodat i to B.

To první souhlasí, ALE! Jen v tom, že nárůst o 3dB znamená dvojnásobný akustický tlak, nebo i třeba nutné zvýšení výkonu zesilovače, aby vybudil reproduktor o 3dB více. Neznamená to však dvojnásobně vnímanou hlasitost. Ta se bere, jako nárůst o 6 až 10dB. Jde o tzv. SON Subjektivně vnímaná hlasitost.
Navíc existují křivky fyziologické slyšitelnosti, kdy jednak každý slyší a vnímá jinak, ale hlavně je nám dána nejvyšší citlivost okolo 3-5 kHz a naopak čím jsou tóny hlubší, tím méně je slyšíme. A ty nejvyšší taktéž. Rozdíly činí klidně 50dB.

V podstatě 1dB je nejmenší zaznamenatelný rozdíl v hlasitosti u zdravého sluchu v ideálním spektru. Ty 3dB už jsou slyšel lépe, ale dvojnásobný hluk opravdu vnímáme až někde mezi 6-10dB.

Takže v autě 2-3dB znamenají docela prd. Spíš hraje roli frekvence tohoto hluku a citlivost jedince na tuto frekvenci. Proto subjektivně tolik neshod a rozdílných názorů na stejně naměřené hladiny hluku.
Avatar - white label
7. 4. 2021 11:13
Re: quattro
Ten nákres haldexu má být důkaz, že je to drahé "jaksviňa"? :-O :D
Xylo píše, že u A4 tehdy chtěli za klasické quattro cca 125 tis. Kč.
Dnes u A4 chtějí za "ultra quattro" jen 65 tis, což je hodně podobná částka jakou chtějí i za příčné/haldexové quattro.
Není to na Audi nějak málo za (dle tebe!) dražší systém awd, než je podélná klasika od Audi? :-)
5. 4. 2021 18:09
Re: quattro
No železo má určitě rozhodující podíl. Ano, můžeme diskutovat že je to ve skutečnosti ocel a řešit obsah uhlíku a dalších příměsí, způsoby opracování, zušlechtění povrchu atd, ale to není tématem, tys mě chtěl asi jen chytit za slovíčko, že ? :-)

Nicméně sám asi uznáš, že řízená lamelová spojka je poněkud komplikovanější zařízení. Kromě soustavy lamel, vnějšího koše, vnitřních hřídelí atd. obsahuje přítlačný píst, pro který generuje tlak oleje hydraulické čerpadlo s elektromotorem, tlak ovládá i proporcionální ventil, je tam i filtr oleje a hlavně nezbytná elektronická ŘJ proojená s dalšími jednotkami v autě. Jen mechanických dílů a jednotlivých subsoučástek tam bude mnohonásobně víc než v torsenu a ještě k tomu elektronika. Opravdu se zdráhám vůbec začít uvažoat že by to mělo být výrobně levnější než mechanický diferenciál. Nevím, ovšem kolik stojí případné licenční poplatky torsenu, možná to hraje taky významnou roli.

https://upload.wikimedia.org/…_AWD_system.jpeg

https://www.autorevue.cz/…allery/show.aspx?…