Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Audi e-tron 55 quattro – Když to musí být, ať je to nějak takto

Stanislav Kolman
Diskuze (95)

Týden jsem Audi e-tron používal jako obyčejné auto a denně s ním dojížděl přes sto kilometrů do práce. Po dálnici. Bál jsem se hlavně omezeného dojezdu, majitele čtyř elektrických kruhů však strasti čekají jinde.

Design, interiér


Elektrická budoucnost je konečně tady, říkaly automobilky rok dva zpátky. A říkají to i teď. Mezinárodní autosalony jsou plné futuristických konceptů aut různých kategorií, většinou je ale pojí jedna zásadní věc: elektrický pohon, jenž podle drtivé většiny značek znamená budoucnost automobilového průmyslu. Jenže na silnicích a v centrech měst to na přelomu roku 2019 na žádnou revoluci nevypadá. Nabízená elektrická auta byste napočítali na prstech obou rukou, na ta použitelná pro každodenní život by vám dokonce stačila jedna.

Třeba setkání s takovou Teslou už není takovou vzácností, jako tomu bylo před pár lety. Jenže americký výrobce u nás nemá oficiální zastoupení, tudíž si zájemci musí řešit dovoz aut alternativními cestami – ze zahraničí či pomocí prostředníka. Zaměříme-li se na evropské výrobce, naším sítem „potřebuji elektromobil pro rodinu se slušným dojezdem“ projdou dvě nedávné novinky – Jaguar I-Pace a Audi e-tron.

Video se připravuje ...

Obě auta už jsme vyzkoušeli v rámci mezinárodních jízd a elektrická šelma britského výrobce nám dělala společnost i během tradičního týdenního testování. Tentokrát přišla řada na čtyři kruhy a jejich první elektrické SUV. A aby to e-tron v našich službách neměl zas až tak snadné, vyfasoval jsem ho já. Za prací do Prahy totiž dojíždím každý den 110 kilometrů tam a stejnou porci zpět. Navíc chci vůz využívat bez kompromisů: jaro je sice z hlediska efektivity příjemné období, ráno ale bývá pořád dost chladno. A kdo by nechtěl využít třeba vyhřívaných sedaček, že?

Jaké každé jiné auto. Skoro…

Zapomeňte na to, že elektromobil musí vypadat zvláštně. Důkazem budiž právě Jaguar a Audi, jejichž nová elektrická díla jsou jako každé normální auto. Laik vlastně ani nemá šanci poznat, jaký pohon pracuje v útrobách. Audi to naznačí až při hlubším zkoumání. Vzadu například chybí koncovky výfuku (i když v nárazníku jsou naznačeny), bystřejší oko si všimne i chybějícího víčka palivové nádrže. Tady je totiž konektor na nabíjení, který najdeme vlevo vpředu a otevírá se elektronicky stiskem tlačítka. A když kabel vypojíte, víčko se zavře samo.

Audi e-tron Audi e-tron

Docela obyčejně se tváří také příď. Zapomeňte na poněkud nevzhledné zaslepené masky chladiče, e-tron má konvenční řešení se skutečnými otvory. Malinko zmást se vás snaží i prostor pod kapotou. Plastový kryt až nápadně připomíná ochranu spalovacího motoru, ve skutečnosti však jde o víčko druhého kufru. Tedy spíše kufříku, do kterého můžete naložit kabeláž nezbytnou pro dobíjení na cestách.

Největší zvláštností automobilu tak paradoxně není nic týkající se elektrického pohonu. Jsou to virtuální zpětná zrcátka, která namísto klasického řešení využívají kamerky a obrazovky umístěné ve výplních dveří. Mezi příplatkovými položkami najdete toto řešení za 44.700 Kč. Obraz z kamer se promítá na OLED displeje s rozlišením 1280 x 1080 pixelů a „natočení“ zrcátek se nastavuje jednoduše dotykem.

Toto inovativní řešení má však zatím několik slabých míst. Displeje jsou umístěny hodně nízko a pokud chcete vědět o dění za vozem, musíte se koukat dolů a odvést tak pozornost od řízení mnohem více než u klasických zrcátek. Stejně tak se na obrazovkách hůře odhaduje vzdálenost aut jedoucích za vámi, takže si střídání jednotlivých pruhů dvakrát rozmyslíte.

Video se připravuje ...

Systém však má i své výhody. Tou největší je jízda za šera, při které virtuální zrcátka obraz s citem zesvětlují, takže vidíte i to, co byste v klasických zrcátkách neviděli. A pochvalu si zaslouží i spolehlivě fungující hlídání mrtvého úhlu s barevnými indikacemi okolo obrazu. Jak to celé funguje se ostatně můžete podívat v našem videu.

Na zrcátkách mě překvapila ještě jedna věc. Vzpomenete si ještě na všechny ty futuristické koncepty, u kterých také klasická zrcátka nahrazují kamery? Většinou jde o skutečná auta „bez zrcátek“. Stejně se přezdívá i e-tronu, tady jsou však kamerky na obdobně výrazných držácích jako konvenční řešení, takže z estetického hlediska si příliš nepomůžete. Důkazem budiž i součinitel aerodynamického odporu, kterému kamerky pomáhají po pouhou setinku (na finální hodnotu 0,27).

To už jsou více prospěšní jiní aerodynamičtí pomocníci, jako křidélka u zadního okna, zakapotovaná podlaha nebo křidélka u předních kol, která pomocí vzduchových přepážek snižují víření vzduchu v podbězích. Co nejlepší aerodynamice pomáhá také tvarování jednadvacetipalcových litých kol. V základu e-tron obouvá dvacítky.

Interiér jak jej známe

Uvnitř vsadilo Audi na osvědčené řešení, které najdeme ve všech nových velkých modelech. Pracoviště je plně digitální a vévodí mu tři dotykové displeje. Jeden plní funkci virtuálních budíků a umí nespočet různých zobrazení. Je tedy jen na vás, jestli chcete čisté prostředí s minimem informací, nebo se raději kocháte mapou či daty o efektivnosti vaší jízdy.

Ještě důležitější jsou však obrazovky uprostřed, se kterými už jsme měli tu čest v Audi A6 či Q8. Jen připomeňme, že horní má 10,1 a spodní 8,6 palce, obě jsou dotykové a disponují nastavením haptické reakce. Dlaždicové menu si můžete uzpůsobit přesně podle vlastních představ. Už u vozů s konvenčním pohonem se mi tohle řešení líbilo. Bylo intuitivní a vše se nastavovalo snadno. Tedy minimálně mezi všemi těmi auty, které i nastavování teploty schovají do multimediálního systému.

Audi e-tron Audi e-tron

Že e-tron potěší použitými materiály v kabině, to vás asi příliš nepřekvapí. Sednete do auta a okamžitě máte pocit, že sedíte v něčem skutečně prémiovém. Měkčené materiály i zpracování prvků na středové konzole je toho důkazem. A když jsme v těchto místech: e-tron dostává speciální volič samočinné převodovky, jenž je zakomponován do opěrky středového tunelu, kde nechybí ani hluboký odkládací prostor.

Ale jak je na tom elektrický crossover s prostorem pro posádku? Také velmi dobře. Palubní deska je elegantně vykrojená, takže vytváří ještě více prostoru pro spolujezdce. A strádat nebudu ani cestující vzadu. S výškou 176 cm jsem měl nad hlavou i před koleny obrovské rezervy, ani v jednom místě nestrádal ani kolega vyšší o 10 centimetrů. Sedačky jsou příjemně měkké a komfortní, vzadu jsou však ukotveny poměrně nízko.

Zavazadelník pojme 600 litrů a otvírá se elektronicky. Při nakládání větších předmětů potěší, že se víko otvírá vysoko, o něco horší je to s výše umístěnou nákladovou hranou. Pod podlahu zavazadelníku se vejdou drobnosti či další kabeláž, takže vám nebude zbytečně lítat v kufru. E-tron je vybaven nabíječkou pro běžné nabíjení, ale i kabelem pro rychlonabíjení DC proudem až 150 kW. V sériovém elektromobilu má takto výkonné řešení premiéru. V Česku byste však takovou dobíječku zatím hledali marně.

Motor, jízdní vlastnosti


Zatím jediný

Co do techniky pořídíte Audi e-tron zatím v jediné konfiguraci. Název 55 quattro ukrývá dva asynchronní elektromotory, jeden u každé nápravy. Výkon soustavy činí 265 kW a točivý moment má hodnotu 561 newtonmetrů. Krátkodobě (po dobu osmi sekund v režimu boost) však e-tron zvládne poskytnout až 300 kW a 664 N.m. Při aktivaci režimu trvá zrychlení z klidu na stovku 5,7 sekundy, což není vůbec špatné.

Audi e-tron s délkou 4901 mm a rozvorem 2928 mm tak akorát vyplňuje velikostní mezeru mezi modely Q5 a Q7. To ale není jediná věc, která je pojí. Hlavně totiž sdílí společnou architekturu MLB. E-tron tedy zatím nemá koncernovou platformu MEB, ta dorazí až s prvním novodobým elektromobilem VW ID.3. Do toho všeho ještě Audi a Porsche vyvíjí platformu PPE pro větší a luxusnější elektrické vozy, takže ani u čtyř kruhů nebude v budoucnu o moderní základy pro elektrovozy nouze.

„Zatím jediný“ odkazuje na fakt, že časem není vyloučeno rozšíření nabídky. Spekuluje se totiž o tom, že Audi chystá ještě výkonnější verzi svého e-tronu. Zatím se musí spokojit i s jedinou kapacitou baterií, 95kWh lithium-iontový akumulátor je uložen naplocho pod podlahou.

Takový balík baterií už slibuje slušný dojezd 410 kilometrů dle metodiky WLTP. V praxi takové hodnoty určitě dosáhnout jde, budete však muset sáhnout k celé řadě kompromisů. Jak v rychlosti, tak jízdním komfortu a zapnutých spotřebičích. Pokud ale budete používat e-tron jako každé jiné auto a součástí vašich jízd je městské popojíždění, jakož i dálnice, nezoufejte. I v takových případech je e-tron schopen urazit minimálně 300 kilometrů, jsou-li na začátku baterie naplněné do plna.

Dobíjí rychle. A chutná mu

Jednou z největších slabin e-tronu je poměrně vysoká spotřeba energie. Bez divočení mimo město se dostanete na hodnotu okolo 26 kWh na sto kilometrů, avšak při neustálém rozjíždění ve městě či na dálnici se jen těžko budete prokousávat pod 30 kWh. Má 110 kilometrů dlouhá trasa je složena ze sedmdesátikilometrového úseku dálnice, zbytek tvoří okresky a popojíždění městem. Se zapnutými spotřebiči a předpisovou jízdou jsem se nakonec vždy dostal na hodnotu kolem 29 kWh. Spotřeba však překvapivě příliš neroste v momentě, kdy se rozhodnete jet dynamičtěji, to počítadlo vykáže apetit nějakých 32 kWh.

Audi e-tron Audi e-tron

Denně tedy ujedu něco přes 200 kilometrů, na což plně nabité akumulátory e-tronu s velkou rezervou stačí. Jenže je tu ještě jeden, docela zásadní problém: nabíječky. Mám štěstí, že jen kousek od naší redakce se nachází rychlonabíječka s výkonem 50 kW. Audi sice umí díky nabíjení přes CCS Combo až 150 kW, ale jak už jsem říkal, na takové stanice narazíte jen v zahraničí. Nikdy jsem nenabíjel akumulátory z absolutního „dna“, ale ze zhruba 20 % jsem se do plna dostal za nějakou hodinku a půl.

To je ovšem jediná rychlonabíječka, kterou na cestě po D11 domů mám. Vždy jsem tedy musel spoléhat na to, že dojedu domů a zpátky do práce. Když jsem si do toho usmyslel ještě nějaký podvečerní výlet, už jsem musel začít kalkulovat. Bydlím jen pár kilometrů od Přelouče, tady byste však nabíječku pro elektromobily hledali marně. Nejbližší se nachází až v Pardubicích, takže něco přes dvacet kilometrů od domova. A vlastně docela z ruky.

K dispozici je samozřejmě i nabíjení střídavým proudem výkonem až 11 kW (od léta 2019 bude e-tron umět dvojnásobek) a při nejhorším můžete sáhnout i po domácí 220V zásuvce, pro doplnění akumulátorů z nuly do plna by vám však nestačil ani celý jeden den. Klasickou domácí zásuvku jsem tedy využil maximálně přes noc, abych se dobil na jízdu k nejbližší rychlonabíječce.

Hodně hbité slůně

S dostupnou technikou v útrobách, nízkým těžištěm a rozložením hmotnosti v poměru 50:50 mezi nápravy má e-tron slušné předpoklady pro sportovní a dynamickou jízdu. Brání mu tak vlastně jen pohotovostní hmotnost 2490 kilogramů. S tím ale Audi nic moc neudělá, jen 432 článků akumulátoru váží 700 kilogramů, což se v zatáčkách logicky projevuje nedotáčivostí. E-Tron je primárně zadokolkou a přední nápravu připojuje v případě prokluzu zadní či při průjezdu obloukem. Vzduchový podvozek s pětiprvkovým zavěšením vpředu a vzadu je skvělým kompromisem mezi tuhou a jistou jízdou, zároveň však přináší i komfort, který od velkého rodinného SUV očekáváte. Ani na sérii nerovností se nenechá zahanbit a zdárně je tlumí. A když přijde na opravdu velké výmol, ozvu se jen utlumená rána od kol.

Naopak v přímce umí být e-tron excelentní. Z místa vystřelí jako šíp a s naprostou tichostí pokračuje lineárně až k rychlosti 200 km/h, kde jej striktně utne omezovač. Při dálničních rychlostech je na palubě ticho, jediným rušivým elementem je jen aerodynamický svist. Ani ten ale není natolik výrazný, aby ukrájel něco z jízdního komfortu. Není to ale jen o rozjezdu z místa, e-tron umí zaskočit spolujezdce, i když plný plyn sešlápnete třeba ve stovce. Logicky se ale takovou exhibicí rychle snižuje dojezd.

Audi e-tron Audi e-tron

Dalším vychytaným systémem e-tronu je rekuperace. Brzdový systém je uzpůsoben tak, aby ve většině případů využíval rekuperaci brzdné energie pro zvýšení dojezdu. A funguje to. Rekuperaci navíc nastavujete ve třech úrovních prostřednictvím pádel pod volantem. Funkce se navíc umí přizpůsobit trase na základě dat z navigace. A funguje také v provozu podle toho, co se zrovna děje před vámi. A pokud by vám tento systém přeci jen nevyhovoval, snadno jej vypnete a budete brzdit jako v každém jiném autě.

Závěr


Závěr

K Audi e-tron jsem už od prvního testovacího dne přistupoval bez kompromisů. Ostatně k tomu vybízí i reklamní materiály čtyř kruhů. A porce 220 kilometrů každý den se ukázala jako něco, s čím si tento elektromobil umí bez problémů poradit. Musíte však mít štěstí jako já a poblíž nějakou rychlonabíječku. Stejně tak je třeba kalkulovat a dobře plánovat cesty navíc, aby vás e-tron nenachytal na švestkách někde na konci světa s pár kilometry dojezdu.

Jinak je to ale opravdu povedené auto, které umí být komfortním rodinným přepravníkem, ale nebojí se ani ostřejšího sportovního tempa. Navíc má uvnitř dostatek prostoru, jenž je obklopen prémiovými materiály, takže se uvnitř skutečně cítíte jako v bavlnce.

Audi e-tron Audi e-tron

No a co ta virtuální zrcátka? Po týdnu soužití už jsem si pomalu zvykal, přesto jsem se po vrácení e-tronu cítil jistěji, když jsem zase usedl do aut s konvenčním řešením. Bezpochyby si ale tento prvek své zákazníky najde a věřím, že nakonec jej budou milovat. Už kvůli těm zvídavým pohledům všude kolem.

Audi e-tron startuje na částce 2.094.900 Kč. Není to zrovna málo, ale vzhledem k celkové ceníkové filosofii čtyř kruhů bych možná čekal i víc. Testovaný exemplář stojí lehce přes 2,9 milionu, dostává však nadstandardní prvky výbavy, bez kterých by se normální uživatel zcela jistě obešel. Elektrické auto se slušným dojezdem a prima jízdními vlastnostmi bychom tedy měli. Teď už jen ta infrastruktura…

Nejlevnější verze modelu 2.094.900 Kč (55 quattro/265 kW Advanced)
Základ s testovaným motorem 2.094.900 Kč (55 quattro/265 kW Advanced)
Testovaný vůz bez příplatků 2.094.900 Kč (55 quattro/265 kW Advanced)
Testovaný vůz s výbavou 2.913.900 Kč (55 quattro/265 kW Advanced)

Plusy

  • Atraktivní a „normální“ vzhled
  • Velké baterie a slušný dojezd
  • Možnost nabíjení výkonem 150 kW
  • Parádní zrychlení v přímce
  • Slušné jízdní vlastnosti

Minusy

  • Spotřeba energie
  • Virtuální zrcátka vyžadují zvyk
Zobrazit celý článek
Stanislav Kolman
Diskuze (95)

Doporučujeme

Audi e-tron 55 quattro
Cena základní sestavy 2 094 900 Kč
Výbava základní sestavy 20“ litá kola, dvouzónová automatická nezávislá klimatizace, adaptivní pneumatický podvozek, akustický parkovací asistent vpředu a vzadu, Audi Virtual Cockpit, elektricky ovládané dveře zavazadlového prostoru, LED přední světlomety, MMI navigace plus s MMI touch response, progresivní řízení, tempomat atd. Kč
Cena testované sestavy 2 913 900 Kč
Výbava testované sestavy Akční paket Gravity (+130.500 Kč; čtyřzónová komfortní klimatizace, asistenční paket Tour, Audi Matrix LED světlomety, komfortní loketní opěrka, zpětná parkovací kamera, servodovírání dveří, ambientní jednobarevné osvětlení), 21“ litá kola (+60.900 Kč), asistenční paket City (+39.200 Kč), Audi phone box (+14.500 Kč), prémiový audiosystém Bang & Olufsen (+33.400 Kč), čalounění kůže sedadel Valcona se sportovními sedadly (+86.700 Kč), digitální příjem rádia (+12.500 Kč), elektricky nastavitelná sedadla s pamětí řidiče (+36.300 Kč), komfortní bezkontaktní klíč včetně alarmu (+38.300 Kč), panoramatické střešní okno (+43.200 Kč), virtuální zpětná zrcátka (+44.700 Kč), Kč
Motor
Typ motoru: elektrický
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 265 / 0
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 561 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 200
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 5.7
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 600 / 0
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2490 / 640
Rozměr pneu: 265/45 R21
Audi e-tron 55 quattro
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4901
b) šířka (mm): 1935
c) výška (mm): 1616
d) rozvor (mm): 2928
e) rozchod vpředu (mm): 1655
f) rozchod vzadu (mm): 1652
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 910 / 1120
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 610 / 1100
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1020
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 1010
k) šířka vpředu (mm): 1454
délka sedáku vpředu (mm): 570
délka sedáku vzadu (mm): 560
výška opěradla vpředu (mm): 600
výška opěradla vzadu (mm): 590
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
27. 5. 2019 21:45
Re: Pre porovnanie...
Neumim si predstavit s detma cestou k mori delat ctyri pulhodinove zastavky, to bych tam nedojel.
27. 5. 2019 21:15
Re: Nabíjačky, nabíjačky...
Jak to myslis, ze tam neni?
27. 5. 2019 08:33
Re: Nabíjačky, nabíjačky...
To auto může mít co chce, ale pokud nesplňuje dobře základní funkci, tj. možnost jezdit kam chci, jak chci a bez omezení, potom to prostě není pro mě.

Jediná funkce, kterou opravdu uznávám, je autopilot, ale ten v tom autě prostě není.
26. 5. 2019 23:10
Re: Pre porovnanie...
Vazne? 4 pulhodinove zastavky 500km?

Kdyz vyuzijes nabijecky 150kw, tak tim za ty dve hodiny nabijes 300kwh. Coz je energie na 1000km a to nepocitam, ze vyjizdis s plnou ;-)

Samozrejme s 50kw nabijeckami to bude jiny, ale v zahranici uz 150kw nabijecky jsou. A kazdym rokem budou rychle pribyvat.

Jinak do Livorna to vyslo podle planeru pod 10 hodin.
https://abetterrouteplanner.com/?…
Ten znamy jel, kdyz byla dopravni kalamita, nebo co za tim bylo?
Ubytovani pres noc v hotelu ve Svycarsku?
Ja bych tam tedy jednu zastavku pridal, ale i tak to vychazi na 11 hodin a ne na 20 ;-)
Muzes mi to nejak vysvetlit, nebo sis tu historku se znamym vymyslel?
Avatar - dylm
26. 5. 2019 22:54
Re: Pre porovnanie...
je to prostě jiný svět. se spalovacím autem prostě musíte pro palivo občas zajet. pokud ale máte možnost domácího nabíjení, tak zasunutí kabelu do auta v garáži/před domem je otázka pár vteřin a ráno odjíždíte vždy s plnou ... v zemích s významným podílem jádra na el. mixu (jako např. v ČR) navíc využijete elektřinu, které je v noci nadbytek. úhel pohledu .-)