Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi plánuje elektrický sedan o velikosti A4. Od roku 2023

Tomáš Dusil
Diskuze (2)

Ingolstadtská automobilka chce do budoucna rozšířit nabídku svých elektrických modelů e-tron. Součástí této ofenzívy bude i elektrických sedan formátu stávající A4.

Audi to s elektromobily myslí vážně. Jak jinak si vyložit, že už v loňském roce představilo svoji elektrickou vlajkovou loď SUV e-tron. Letos má následovat e-tron Sportback. A na nedávném autosalonu v Ženevě Audi ukázalo studii vozu Q4 e-tron, dalšího elektrického SUV, kterého bychom se na trhu měli dočkat někdy v příštím roce. Poté by měl následovat výše zmíněný elektrický čtyřdveřový sedan sportovního střihu e-tron GT.

Jak se nechal slyšet vedoucí designu u Audi Marc Lichte, německá automobilka vyvíjí také sedan, jehož cena by měla být podobná jako v případě modelu Q4 e-tron. V Ženevě tento muž prohlásil, že „kromě elektrických SUV bude na trhu dostatek prostoru také pro čtyřdveřová nízká a tedy sportovně řešená auta.“ A právě takovým bude e-tron GT, vůz o velikosti dnešní A7.  

Lze očekávat a Lichte to i potvrdil, že elektrická novinka Audi bude využívat, stejně jako jiná elektrická auta skupiny VW architekturu PPE pro elektromobily, sdílenou s Porsche Taycan. e-tron GT ale nemá být jediným takto řešeným elektromobilem Audi. Do budoucna se totiž počítá také s výrobou menšího elektrického sedanu, o velikosti stávají A4.

Elektrická architektura PPE ale nemá být jediná svého druhu u Audi. To totiž pracuje hned na několika podlahových plošinách, vhodných pro elektrická vozidla. 

Dle dostupných údajů jsou vozy e-tron a e-tron Sportback postaveny na stávající modulární plošině MLB, jinak určené pro podélnou zástavbu klasického pohonu. Naopak Q4 e-tron bude využívat techniku skupiny Volkswagen MEB.

Dle vyjádření vysokých představitelů Audi má být připravované Q4 e-tron prodávané ve velkém množství, větším než třeba stávající crossover Q3. Vše ale záleží na trhu, jak elektrické novinky Audi přijme.

Tomáš Dusil
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - nokia9500
27. 3. 2019 16:19
a co chystají na rok 2032 ?
...to se dozvíme v letos v létě ;-) ale v současné době nic moc koupit nejde !!!
26. 3. 2019 21:01
Ale jo
To je v zásadě dobře i s ohledem na další zprávu o elektromobilu od BMW na urovní BMW 4. Konkurence je třeba.