Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi h-tron quattro concept: Q6 na vodík (+video)

Michal Fokt
Diskuze (0)
Audi vymyslelo jednoduchý způsob, jak udělat z už představeného konceptu další světovou premiéru. Stačí k tomu nový lak a nová virtuální technika.

Audi ještě před koncem dekády začne prodávat nový crossover Q6, jenž se bude vyrábět výhradně jako elektromobil. Jak bude auto vypadat, naznačila podzimní frankfurtská premiéra studie e-tron quattro. Ovšem bylo třeba koncept ukázat i v Americe, kde se jich bude prodávat asi nejvíce, jenže "severoamerická premiéra" nebude cílem takové mediální pozornosti, jak by bylo záhodno.

U Audi si ale poradili - karoserii přelakovali na žluto, vyměnili design kol a přední nárazník - a máme tu světovou premiéru. Pod známým kabátem "se nachází" vodíková technika s palivovým článkem, Li-ion akumulátory a třemi vodíkovými nádržemi, která se postarala o změnu označení z e-tron na h-tron quattro.

Audi slibuje, že vodíkový pohon zajistí sportovní vlastnosti, zejména díky tomu, že se k výkonu 110 kW krátkodobě může přidat až 100 kW z akumulátorů, což zajistí společně s točivým momentem 550 N.m více než dostatečnou akceleraci. Pohon obstarávají dva elektromotory, přední disponuje výkonem 90 kW, zadní pak 140 kW. Stovku má vůz zvládnout za méně než 7 sekund a jeho maximálka je omezena na 200 km/h. Pokud to nebudete zkoušet moc často, mohli byste s h-tron ujet až 600 km.

Vodíku vypomáhá také elektrická energie ze solárních panelů na střeše a zužitkuje se i odpadní teplo z klimatizace, obojí dohromady generuje výkon 320 W, což má přinést až 1000 km jízdy ročně zadarmo. Audi také na voze prezentuje momentálně vyvíjený autonomní systém s centrální řídící jednotkou zFAS. na cestu by si h-tron svítil pomocí Matrix LED, zatímco ostatní osvětlení zjistí OLED.

Michal Fokt
Diskuze (0)