Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi letos představí Q6 e-tron. Vypadat může takto

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Automobilka Audi by v letošním roce měla představit další SUV. Ponese označení Q6 e-tron a jezdit bude na elektřinu.

Německý výrobce ostatně chystá elektrickou ofenzívu, plánuje totiž, že už od roku 2026 bude na trh uvádět výhradně elektrická auta. Ta stávající se spalovacími motory nechá dožít maximálně do roku 2033, pak už bude nabízet jen elektromobily.

Video se připravuje ...

Příjezd Q6 e-tron je důležitý z toho důvodu, že jako první produkční vůz značky využije novou platformu PPE (Premium Platform Electric), kterou Audi vyvíjí ve spolupráci s Porsche. Nová architektura je určena výhradně pro potřeby bateriových automobilů - těch větších a dražších. Slibuje proto vyspělejší techniku než platforma MEB, určená naopak pro kompaktní a více dostupné vozy.

PPE má nabídnout elektrický systém s napětím 800V (toho se ale do budoucna prý dočká i MEB), dobíjení výkonem až 350 kW a sofistikované technologie spojené s jízdou. K dispozici má být vzduchové odpružení, natáčení zadní nápravy nebo vektorování točivého momentu. Audi u vozů postavených na platformě PPE slibuje dojezd až 700 km na jedno nabití.

Z výše uvedeného je tedy jasné, že Q6 e-tron nebude mít nic společného s nedávno představenou čínskou Q6. Ta stojí na platformě MQB Evo a spoléhá na spalovací motory.

Jak by mohlo elektrické Audi Q6 e-tron vypadat, se snaží odhadnout web Kolesa. Jeho grafik totiž nabízí vlastní návrh, který vychází z pozorování snímků maskovaných prototypů, zachycených fotografy během testování. Vize zaujme zejména provedením předních partií, jimž dominuje nápadná maska chladiče doplněná o dělené světlomety. Záď je pojata konzervativněji, hlavní prvek představují úzká světla spojená světelnou lištou.

Jak moc se grafik trefil do sériové podoby Audi Q6 e-tron, se dozvíme v následujících měsících.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

5. 4. 2023 09:01
A koho to zajímá,...
...když to bude jen zkraťák? 2% zdejších čtenářů? :-[]
4. 4. 2023 18:41
Maľovánky
Zase? Novinárske dno, tieto maľovánky...

Edit 5.4.2023 7:51: 10 palcov dolu je málo, pridajte, sakra!