Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi má nový balíček competition pro modely RS 4 Avant a RS 5. S výkonem nepomůže

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Audi s novým modelovým rokem přichystá pro výkonné modely RS 4 Avant a RS 5 nové balíčky competition a competition plus.

K žádnému zvýšení výkonu, který u modelů RS 4 Avant a RS 5 díky zážehovému třílitrovému motoru V6 Biturbo činí 331 kW (450 k), ani točivému momentu s maximem 600 Nm, u balíčku competition a competition plus nedojde. I přesto je zde několik prvků, které dovedou z RS 4 Avant a RS 5 udělat ještě nabitější sportovní modely. 

Video se připravuje ...

V balíčcích competition se modely RS 4 Avant a RS 5 dočkají zejména ostřejšího vzhledu. Boční obložení sedadel bude k dispozici v černém klavírním laku. Volitelnou výbavou jsou sportovní sedadla RS v kombinaci tkaniny Dynamica a kůže Nappa s perleťovým efektem. Balíčky competition pokračují v nastoleném trendu oblíbenosti paketu lesklé černé optiky. Zákazník si může tento paket vylepšit o karbon s lesklou povrchovou úpravou. V černé lesklé barvě se objevují i loga Audi na kapotě a víku kufru. Modely RS 5 Coupé a RS 5 Sportback se mohou navíc pochlubit světlomety Matrix LED již v základní výbavě.

Pro pakety competition je výhradně umožněna volba matné povrchové úpravy. S touto alternativou jsou z matného uhlíkového kompozitu vyrobena vnější zpětná zrcátka, přední spoiler, boční aerodynamické prvky a zadní difuzor. Ostatní vnější díly karoserie jsou vyrobeny v černé barvě. 

Novou volitelnou barvou pro modely RS 4 Avant a RS 5 je černá Sebring s krystalickým efektem, kterou již zákazníci Audi znají například z modelu RS 6 Avant. Novinkou jsou také dvacetipalcová černá kola Phantom, která mohou být premiérově obuta pneumatikami Pirelli P Zero Corsa určenými pro závodní okruhy s možností využití na běžných silnicích. S těmito pneumatikami, nově nastaveným softwarem ABS a keramickými brzdami RS, je brzdná dráha těchto modelů ze 100 km/h až o dva metry kratší.

Oba balíčky se mohou pochlubit RS sportovním výfukovým systém RS plus společně s menším množstvím tlumícího materiálu mezi motorovým a vnitřním prostorem, čímž se mimo zlepšení akustického projevu povedlo u obou modelů ušetřit až osm kilogramů hmotnosti. Úprava softwaru dává řidiči v jízdním režimu “dynamic” v kombinaci převodového režimu S lepší odezvu.  

Paket competition plus nabízí navíc nastavitelný sportovní podvozek RS. V případě tohoto podvozku sjede již z výroby nový model RS 4 Avant nebo RS 5 s o 10 mm nižší světlostí, než mají standardní modely RS, v “audi drive select” je možné světlou výšku snížit až o dalších 10 mm. Dalším vylepšením jsou tužší pružiny, nastavitelné tlumiče ve třech úrovních, tužší stabilizátory a sportovní diferenciál quattro, který zvyšuje celkovou agilitu vozu. Nový software v řídící jednotce klade ještě mnohem větší důraz na přenesení síly na zadní kola.

Součástí obou balíčků je zvýšení maximální rychlosti na 290 km/h. S balíčkem competition zvládne model RS 4 Avant stovku za 3,9 vteřiny, což je o dvě desetiny lepší než u standardního RS modelu. V případě RS 5 competition se jedná proti standardnímu modelu RS 5 o zlepšení o jednu desetinu, na stovku se tedy RS 5 competition dostane za 3,8 s.  

České ceny pro modely RS 4 Avant, RS 5 Coupé a RS 5 Sportback budou k dispozici se zahájením prodeje v létě letošního roku. Balíček competition by měl stát přibližně 195.000 korun a obsáhlejší balíček competition plus přibližně 295.000 korun. 

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme