Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi představilo vidící diody

Ondřej Láník
Diskuze (1)
Na berlínské mezinárodní konferenci Advanced Microsystems for Automotive Applications představila dceřinná firma automobilky Audi novou technologii pro identifikaci překážek, použitelnou v blízké budoucnosti v automobilech.

Audi Electronics Venture GmbH představila na konferenci Advanced Microsystems for Automotive Applications v Berlíně novou technologii "umělého vidění" pro identifikaci překážek, použitelnou v blízké budoucnosti v automobilech. Nový systém se nespoléhá na počítačové zpracování video signálu, ale na novou generaci optických diod.

Novinka je sice stále daleko od sériové výroby, ale její možnosti ji pravděpodobně jednou do reálných aut přivedou. Třírozměrný obraz toho co je právě před vozidlem by bylo možné použít pro nové asistenční systémy řidiče, které se v nejbližších letech dostanou do výroby. Řeč je například o inteligentních parkovacích pomocnících nebo rozšířeném adaptivním tempomatu s funkcí Stop and go.

Snímač umístěný v prototypu za vnitřním zpětným zrcátkem u čelního skla využívá měření odraženého infračerveného signálu od objektů před vozidlem. Revoluční polovodičový fotoelement označovaný pojmem Photonic Mixer Device (PMD) dokáže poskytnout dostatek informací pro sestavení třírozměrného obrazu. Horizontální úhel snímání činí 32°, vertikální 8°(současné automobilové radary umí jen horizontální rovinu), frekvence snímání 200 Hz představuje dostatečnou rezervu (tzn. obraz snímán 200 x za sekundu) pro zachycení i velmi rychlých událostí před vozidlem.

Dosud se počítalo v takových případech zejména s digitálním zpracováním obrazu ze stereokamer, které však je velmi náročné na výpočetní techniku (potřebný výpočetní čas) na palubě automobilu.

Potenciální pole využití novinky je široké. Od systému stop-and-go, který v městském provozu umožní řidiči přenechat popojíždění v koloně na rozhodnutích automobilu, až po automatizované parkování, které vyžaduje mnohem přesnější identifikaci statických objektů. Uplatnění by nový systém našel také v bezpečnostních systémech snižujících riziko kolize s chodcem, protože 3D obraz a jeho vyhodnocování je schopno rozeznat náhle vstoupivšího chodce od jedoucích automobilů.

Ondřej Láník
Diskuze (1)