Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi R8 selection 24h: Na počest vítězství

Michal Fokt
Diskuze (0)
Značka Audi se nám v posledních letech stává vládcem Nürburgringu. A to se musí oslavit, ideálně speciální edici supersportu R8.

Když přijde řeč na závod 24 hodin Nürburgringu, určitě neuděláte chybu, když budete přísahat na značku BMW. S devatenácti tituly nemůže být o jeho dominanci pochyb. Ale z minulosti se zase tak úplně žít nedá, takové Porsche má sice "jen" 11 vítězství, ale zase si připsalo moc pěknou šňůru v letech 2006-2011, přetnutou v roce 2010 (zase) bavorákem. Jenže popravdě řečeno - i to je dneska už historie. Teď na Ringu vládne jiná značka - Audi a jeho R8 LMS. Vyhrálo ročníky 2012, 2014 a 2015 a to už nebude náhoda, ingolstadtský závoďák s motorem uprostřed prostě umí...

Bylo by tedy rozhodně hloupé tohoto úspěchu nějak nevyužít a tak tu máme verzi R8 selection 24h, což je limitka, oslavující nejen letošní triumf, ale "na počest celkem 323 vítězství v národních a mezinárodních závodech od roku 2009". No, je to trošku nestandardní PR, ale dejme tomu. A jak se tedy v Bavorsku slaví?

Snad mi prominete, když budu vycházet z oficiálního zdroje, sám bych to totiž nesepsal lépe. Tak tedy R8 selection 24h přináší dynamické řízení, adaptivní tlumiče Audi magnetic ride, laserové světlomety Audi, tříbarevné lakování karoserie se základním lakem v odstínu šedá suzuka a se zvýrazněnými plochami v odstínech černá mythos a červená misano připomíná úspěšné závodní vozy. Dále tu máme přední spoiler, kryty vnějších zpětných zrcátek, kryt motorového prostoru, zadní spoiler a difuzor z leskle lakovaného uhlíkového kompozitu, stejně jako boční ozdobné panely za dveřmi s matnými nápisy „R8 24h“.

Koncovky výfukové soustavy jsou černé a 20“ kovaná kola z lehké slitiny v designu s 10 paprsky ve tvaru písmene Y mají lesklou povrchovou úpravu v antracitově černém odstínu. Interiér speciální edice je kompletně čalouněn kůží v odstínu šedá Rotor, strop je čalouněn Alcantarou. Výdechy ventilační soustavy a rozšířené ozdobné obložení kolem panelu přístrojů Audi virtual cockpit jsou vyrobeny z leskle lakovaného uhlíkového kompozitu.

Ozdobné obložení je navíc opatřeno matným nápisem „R8 24h“. Také osvětlené prahové lišty, které jsou zdobeny pořadovým číslem vozu 1 až 24 v rámci limitované edice, jsou z leskle lakovaného uhlíkového kompozitu. Osvětlení prostoru přede dveřmi promítá jako exkluzivní prvek výbavy speciální edice logo Audi R8 na vozovku.

Audi tuto edici poprvé oficiálně představí v průběhu letošního závodu na Ringu na stánku Audi v areálu parkoviště závodních týmů, cena ani dostupnost zatím také není známa a k doptání asi bude tamtéž.

Michal Fokt
Diskuze (0)