Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi TT projde radikální změnou: Dostane čtyři dveře!

David Bureš
Diskuze (19)
Aktuální generaci Audi TT se nedaří tolik, jak automobilka doufala. Nástupce proto čeká radikální změna koncepce.

Audi TT je s námi v letošním roce už kulatých 20 let. Za tu dobu se ale svět změnil, zákazníci už nekupují tolik sporťáky, raději volí nějaké SUV. Je to znát i na evropských prodejích TT, které v posledních třech letech zvolna klesají. Automobilka proto chystá změnu koncepce tohoto modelu.

A inspiruje se v minulosti, protože čtyři kruhy hodlají oživit myšlenku z roku 2014, kdy představily koncept TT Sportback, tedy čtyřdveřové kompaktní kupé. Přesně takové auto chce Audi podle informací britského magazínu Auto Express nyní vyrábět, přičemž přímo nahradí dnešní TT, a to už v nadcházející čtvrté generaci, která by měla přijít na trh během následujících dvou let.

„Pokud postavíte klesající poptávku proti rostoucím nákladům, je zřejmé, že Audi nemůže ve střednědobém horizontu udržet svůj současný kurz. Místo toho se intenzivně řeší zastoupení kupé a kabrioletu v kompaktním segmentu,“ vysvětluje plán na změnu koncepce TT nejmenovaný člen vedení značky z Ingolstadtu.

Audi přitom již jednou koncept TT Sportback plánovalo vyrábět. Pak ale přišel skandál Dieselgate, jednotlivé značky koncernu VW Group musely snižovat náklady a zrušit nejisté projekty. Tehdy mezi nimi byla i plánovaná třetí karosářská verze TT, nyní už je ale situace lepší, a tak je čtyřdveřové kompaktní kupé opět na scéně.

Automobilka navíc doufá, že model TT nová koncepce zachrání. Kompaktnímu sporťáku totiž pozvolna klesají evropské prodeje. Jestliže ještě v roce 2007 mělo TT na svém kontě přes 38.000 kusů prodaných v Evropě, loni už to bylo jen nějakých 16.000 exemplářů. Na TT je tak jasně vidět obecně klesající zájem o sportovní kupé a kabriolety.

Připravované Audi TT Sportback se sice inspiruje tvarovým řešením stejnojmenného konceptu z roku 2014, detaily designu ale budou přizpůsobeny dnešní době. Té bude odpovídat i nabídka motorů, TT Sportback využije nové mildhybridy s 48V palubní sítí nebo blíže nespecifikovaný plug-in hybrid. K dispozici mají být také elektrifikované turbodiesely.

Koncept Audi TT Sportback se světu představil v říjnu 2014 na tehdejším pařížském autosalonu, a to v době, kdy čtyři kruhy zvažovaly rozšíření této sportovní modelové řady. Jen půlroku předtím debutoval koncept TT offroad, alias SUV kupé s vizáží tehdejšího „tétéčka.“ Realizace se zatím nedočkaly, v následujících letech ale na ně přece jen dojde. TT Sportback přijde jako nástupce dnešního „tétéčka,“ zatímco koncepci TT Sportback má využít připravované SUV kupé Q4, které se začne vyrábět v roce 2019.

David Bureš
Diskuze (19)
12. 11. 2018 14:34
pes je inde
prvá generácia bola výrazná, svojská, milá. Zaujala aj mňa. Ďalšie generácie dizajnovo odišli, zostalo len bežné generické chladné kupé audi. Mali urobiť reinkarnáciu jednotky miesto blbostí.
12. 11. 2018 12:25
Re: TT
No faktem je, ze k té prodejní mizérii přispěl i marketing Audi. Vůbec model netlacilo, o TT RS aspoň v lokálních médiích ani zmínka. Přitom zrovna TT RS by mohlo plnit roli image makera s R5 a skvělými výsledky na okruzích.
Jenže TT RS, pokud se nemýlím, se ani neobjevilo v konfiguratoru Audi.
Avatar - _Karel_
11. 11. 2018 11:24
Re: TT
Kdyz to vezmes takhle... Ja vidim moznost vyborne ctyrkolky, vyborny petivalec, hliníkové díly karoserie kvůli nižší váze,keramické kotouče, a vubec vsechno o neco lepsi, nez ten golf. Kdybych na to koukal podobne, tak zakladni MB C taky nebude buh vi co.
11. 11. 2018 11:05
Re: TT
Ja som napísal, že vo veľkej miere priťahuje metrosexuálov, nie výhradne. ;-)
Avatar - Blue Sun
11. 11. 2018 10:33
Re: TT
A ne? MQB, předokolka, čtyřválce do dvou litrů (mimo RS)… co je na TT prémiového, kromě čtyř kroužků vpředu?