Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autem do Chorvatska 2019: Jakých chyb se vyvarovat?

David Bureš
Diskuze (51)

V Chorvatsku na dovolené byli autem mnozí čeští řidiči hned několikrát, přesto se nevyhýbají některým chybám. Čemu se třeba vyvarovat?

Letní sezona se začíná blížit, a tak už mnozí plánují svoji letošní letní dovolenou. A jak je u nás zvykem, mnozí čeští dovolenkáři vyrazí o prázdninách autem do Chorvatska. Přestože do oblíbené destinace jeli po vlastní ose už kolikrát, stejně se jako již tradičně nevyvarují některým chybám. Na co si při jízdě do Chorvatska autem dávat pozor?

Pečlivě se připravte na cestu

Přestože do Chorvatska do vašeho oblíbeného přímořského městečka jedete už poněkolikáté, nenechávejte přípravy na poslední chvíli. Včas si spočítejte náklady na cestu, včas si zjistěte, kudy jet, zda tou nejrychlejší trasou, nebo naopak tou delší, kterou se ale můžete vyhnout kolonám, nebo kterou objedete placené úseky. Dnes už na internetu existují mnohé mapové plánovače, a tak nemusíte luštit cestu s mapou jako kdysi. Mnohé zabudované navigace navíc již umožní si připravit trasu doma a uložit si ji předem, abyste ji nemuseli zadávat těsně před odjezdem.

Včas si vedle placených úseků zjistěte, kde se může hodit třeba nějaká specifická výbava. Na poslední chvíli nenechávejte ani balení, ať se po cestě nemusíte stresovat, zda s sebou máte opravdu všechno. O včasném zajištění cestovního pojištění či zkontrolování platných cestovních dokumentů snad netřeba mluvit...

Opravdu ušetříte jinou trasou?

Tras do Chorvatska je několik a každý milovník této balkánské země bude propagovat tu svou, že je nejlepší. Přesto se chce zamyslet, zda taková cesta vyhoví i vašim potřebám a zda nebude potřeba využít nějaké alternativy.

Výchozí trasa je jasná, pokud budete vyjíždět z Prahy a okolí, vede přes Brno, Vídeň, Graz a Maribor. Jenže ta se obvykle zacpává, a to už na českém území – rekonstrukce dálnice D1 dělá své. I proto mnozí volí alternativní cestu přes České Budějovice a dále přes Linec a Štýrský Hradec (Graz). Tím se sice vyhnou problematické D1, cesta mezi Prahou a Budějovicemi ale také nebývá zrovna volná. A co víc, v tomto případě pojede více mimo dálnice. Pro západočeské řidiče tu je pak trasa přes Německo – kolem Deggendorfu a Pasova, následně směrem na Štýrský Hradec (Graz). V obou případech ale cestu prodraží placené tunely v Rakousku.

Další alternativní trasy pak reagují na zpoplatněné dálnice ve Slovinsku, kterým se mnozí čeští řidiči chtějí vyhnout, případně se vyhýbají problémovým úsekům, na nichž hrozí dlouhé kolony. Jedna vede přes rakouský venkov, přes městečka Ilz, Feldbach a Bad Radkersburg. Počítejte ale s horším značením, v tomto směru se bude lepší se spolehnout na navigaci než ukazatele, navíc se na okreskách zdržíte, a tak je trasa vhodná hlavně pro případ nějakého dopravního kolapsu na rakouských nebo slovinských dálnicích. Cesta přes Maďarsko (Györ – Szombathely – Nádasd) pak potěší relativně volnými úseky, zase ale musíte počítat s nákupem elektronické dálniční známky pro Slovensko a Maďarsko.

Kupte dálniční známky

Když už vyberete optimální trasu, klidně už si před cestou kupte dálniční známky, které v zahraničí budete potřebovat. Jasně, dají se koupit až na hranicích do daného státu, což lze třeba spojit s přestávkou a odpočinkem, nervy se sháněním si ale ušetříte s nákupem vinět už před odjezdem. K dispozici bývají na pobočkách ÚAMK, do Rakouska, Slovenska a Maďarska je lze navíc koupit i prostřednictvím internetu. V případě Rakouska ale počítejte s tím, že kvůli tamějším zákonům o ochraně spotřebitele přes internet koupená e-známka platí až 18 dnů od objednání.

Zvažte, kdy vyrazit

Častým řešením českých řidičů je vyrazit na cestu už v pátek, buď odpoledne, nebo dokonce až večer po práci. Takové řešení ale rozhodně nedoporučujeme, na tak dlouhou cestu je vždy vhodné vyrážet odpočinutí, i když už jste ji jeli tolikrát. Ta únava totiž jednou přijde a v případě jízdy po pracovní době v noci, za tmy určitě hodně brzy. Jestliže tak chcete vyrazit v pátek na noc a využít tak volné noční dálnice, vezměte si raději v pátek volno a pořádně se před cestou vyspěte. Už jen proto, ať z toho prvního dne u moře také něco máte.

Jenže vyrazit o sobotního rána hezky svěží a odpočatí také není vždy výhodou, protože tak vyráží většina dovolenkářů, což ústí v kolony, a to mnohdy nejen za dopravní špičky. A vězte, že dlouhé fronty u vjezdu do placených rakouských tunelů, na chorvatských hranicích či u mýtných bran, nejsou nic příjemného.

Zkuste tak vyrazit někdy pracovního týdne, ne všechna ubytování vyžadují tradiční „sobotní“ turnus. A dopředu se zkuste podívat, co se kde v termín vaší jízdy po trase děje. Každý rok se totiž o prázdninách najde minimálně jeden víkend, kdy je to opravdový masakr. Obvykle je to ten na přelomu července a srpna, kdy začínají prázdniny ve velkých spolkových zemích Německa, v Bavorsku a Bádensku-Württembersku. Obří vlna německých turistů v kombinaci s případnou nějakou uzavírkou na klíčovém úseku nebo s nějakou akcí ve stejném termínu (třeba Velká cena F1 v Maďarsku) umí zadělat na pořádné potíže. A těm se dá při včasném plánování vyhnout.

Dávejte si pravidelné pauzy

Chápeme potřebu být v cílové destinaci co nejdříve, jenže ne vždy se spěch z důvodu bezpečnosti nevyplatí. Nemluvíme ani tak o překračování povolené rychlosti, to musí zvážit každý sám, spíše ale máme na mysli pravidelné přestávky, na které mnozí řidiči příliš nemyslí. Nepřeceňujte tak raději své schopnosti a místo kávy nebo energetického nápoje za volantem si dejte raději alespoň několikaminutovou pauzu někde na odpočívadle, protáhněte se a vyrazte dále. Takovou pauzu budete proti únavě bojovat rozhodně účinněji než energetickými nápoji, kterými jen krizi posunete o pár desítek minut. Ideálem je samozřejmě mít v posádce někoho, s kým se za volantem můžete pravidelně střídat.

David Bureš
Diskuze (51)

Doporučujeme

16. 8. 2020 06:26
Chorvatsko
My jezdíme do Chorvatska každý rok, takže už to máme zmáknuté :-) . I když tam jezdíme už deset let, tak tam je pořád tolik míst, kde jsme ještě nebyli, že tam můžeme jezdit klidně celý život. Letos jsme byli na ostrově Cres, a to bylo zase úplně něco jiného :-) . Ubytování jsme si zarezervovali dopředu na http://www.ubytovanivchorvatsku.cz/cres/ a byli jsme nadšení :-) .
22. 8. 2019 12:32
Předpisy
Dobrý den. Je dobré vědět o nových dopravních předpisech zde viz https://www.dopravniznaceni.com/…e-2019-b4984.htm
Mohlo by se Vám hodit
31. 7. 2019 09:57
RE:
Pěkný článek :-) :-) :-)
31. 5. 2019 19:49
Re: Chorvatsko
Teď zrovna jsem narazil na https://autotrip.cz/…do-italie-autem/ Hlavně to vypadá, že do itošky bude cesta fest rychlejší. Jak dlouho to zabere tobě? Pojedem od Ostravy.
Avatar - wakantanka
22. 4. 2019 08:06
Re: Autem k moři
No a mňa do Primorska ešte nezavialo a ani ma to neláka. Najčastejšie sme vo Varne resp.jej okolí a na juhu Sozopol. Tento rok týždeň v Pomorie a týždeň vo Varne.