Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autem na hory: Itálie - Tonale Ponte di Legno

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)
Průsmyk Passo Tonale nabízí turistické centrum s desítkami hotelů v dosahu sjezdovek a díky kabinkové lanovce do Ponte di Legna také rozmanité terény se 100 km plně propojených tratí.

Hotelový resort Tonale se pyšní v první řadě dobrou přístupností, z Prahy jsme sem testovaným superbem dorazili přes Bolzano, Mezzocoronu a Ossanu za nějakých osm hodin. Hlavní část areálu je doslova protkána cvičnými modrými a přehlednými červenými sjezdovkami, těch druhých jsou

skoro dvě třetiny. Tratě jsou však dost monotónní a na jaře z nich poměrně brzy odtává sníh.

Na většinu lanovek a sjezdovek hlavního, jižního svahu se pohodlně dostanete pěšky přímo z hotelu. Protilehlé severní svahy završuje malý ledovec Presena, tady se sníh udrží o něco déle. Vadí sice obtížnější přístupnost a pouze kotvové vleky, příznivci zde však naleznou široký carvingový svah s třísetmetrovým převýšením. Skutečně špičková je černá sjezdovka nazvaná Paradiso, tady se připravte na převýšení 700 metrů.

Výborné, a přitom méně navštěvované jsou stráně sousedního Temu, které nenabídnou vysokohorskou kulisu, zato dlouhé a příjemně pestré sjezdovky. Nejvýchodnější svah Corno d´Aola protínají užší černočervené tratě a přímo na jeho vrcholku můžete jezdit pohodový carving podél vleku Angelo. Oba svahy nad Ponte di Legno obsluhují starší dvousedačkové lanovky, jenom přímo ze střediska vyjíždí pohodlná krytá čtyřsedačka.

Mezi hodně atraktivní patří nedávno zpřístupněné úseky na svazích Doss delle Pertiche a S. Giulia směrem k Temu. Jejich horní partie pokrývají vesměs široké a příjemné červené sjezdovky, údolní sjezd do Temu však vede po náročnější, černé trati. Ponte di Legno vedle čistě hotelového Tonale poskytuje také přirozenější atmosféru, sousední Tema je naopak klidná vesnice zcela bez aprés-ski vyžití.

Tonale zaujme také freeridery, když z ledovce Presena vede postranním severním žlabem poněkud obtížnější sjezd s převýšením přes 1100 metrů zakončeným skalním tunelem. Na tuhle cestu se můžete napojit i přímo od stanice kabinkové lanovky Paradiso podél staré nefunkční sedačky. Spíše skialpinistickou variantu představuje trasa z ledovce údolím Marcanello, který vyúsťuje v Ponte di Legnu.

Plusy

  • Velmi rozmanitý areál
  • Pěší dostupnost sjezdovek
  • Dobrý příjezd

Minusy

  • Poněkud jednotvárné tratě
  • Na jižním svahu sníh brzy odtává
  • Obtížně přístupný ledovec

Základní informace
Nadmořská výška 1155 až 3016 m
Délka sjezdovek 100 km
Přepravní kapacita 48 300 os./h
Doba jízdy 8:15
Dojezd z Prahy 770 km
Náklady na cestu cca 2600 Kč
Skipas dospělý/den 950 Kč
Více informacíwww.adamelloski.com

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)