Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autobusy s autonomním řízením zamíří na pravidelné linky ve Skotsku

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Pětice autobusů ADL Enviro200 s autonomním řízením má být během roku 2020 nasazena na pravidelných linkách ve Skotsku.

Společnost Stagecoach East Scotland spolu se svými partnery připravuje nasazení pětice autobusů s autonomním řízením na trase, spojující oblast Fife a Edinburgh, hlavní město Skotska, prostřednictvím visutého mostu Forth Road Bridge přes záliv Firth of Forth.

Dodavatelem dvounápravových autobusů ADL Enviro200 s celkovou délkou 11,8 m a kapacitou 42 cestujících bude britský výrobce Alexander Dennis Limited (ADL) a všech pět vozidel má být vybaveno autonomními systémy řízení od společnosti Fusion Processing Ltd.

Autobusy, které budou provozovány společností Stagecoach East Scotland, má disponovat autonomním řízením na úrovni 4. Toto úroveň má představovat vysokou úroveň automatizace, do níž již řidič nemusí prakticky zasahovat. S ohledem na legislativu bude ovšem ve všech pěti vozidlech vždy přítomen řidič.

Při uvedení do linkového provozu během roku 2020 mají být autobusy ADL Enviro200 obsluhovat linku mezi Ferrytoll Park & Ride ve Fife a vlakovým i tramvajovým terminálem v Edinburghu.

Autobusy s autonomním řízením mají využívat běžné silnice i pruh vyhrazený pro vozidla hromadné dopravy osob a taxi. Na trasu dlouhou 14 mil (22,5 km) mají tyto autobusy vyjíždět každých dvacet minut a během týdne absolvovat kolem 10.000 jízd.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - WinDiesel
3. 12. 2018 13:34
Re: Neplatím co nepotřebuji
To mejdlo tam ovšem nemají bez příčiny.
Kdysi se lidi báli strojů že jim berou práci.
Dnes se lidi bojí úřednických elit, že zase vymyslí nějakou blbost která lidem vezme práci. A k tomu si nechají od inženýrů vymyslet "smart" stroje a roboty.
Avatar - xmarek
2. 12. 2018 11:28
Neplatím co nepotřebuji
A autobusáci nebudou mít co žrát. A už je to tady: [odkaz] Budou Vás strašit nezaměstnaností...
"Třeba mně zítra vyhodí z práce a já nebudu mít za co žít..." A tak si zajedu do Francie a pobavím se. Tam mají méjdlo už několik dní. :-)
2. 12. 2018 10:36
Nezmysel na kvadrát.
Do toho šmejda by som nenastúpil, ani keby som musel šliapať 20 km pešo, ani keby mi platili.
Vodič tam vraj síce bude (načo do toho teda pchajú drahú a zbytočné autonómne riadenie?), ale bude sa nudiť, nebude sústredený a ťažko bude na vzniknuté situácie reagovať rýchle a dobre. Potom povedia, že systém je bezpečný a bude jazdiť bez vodiča. Po pár nehodách sa toho ľudia začnú báť a dopravca tie drahé šroty bude musieť stiahnuť a zapíše si riadnu stratu. Súdy budú zavalené nevyriešenými kauzami okolo zodpovednosti za nehody, a vodiči budú žiadať odškodné za ušlú mzdu, keď museli sedieť doma na podpore, lebo za nich jazdila splašená elektronika. Slepá ulička, minimálne ešte na niekoľko desaťročí.