Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka Tesla zvýšila tržby, ale ztrátu prohloubila...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (52)
Výrobce elektromobilů Tesla Inc. v prvním čtvrtletí prohloubil ztrátovost kvůli zvýšeným investicím do výroby nových modelů. Tržby se ale díky rekordním dodávkám vozů Model X a Model S více než zdvojnásobily, sdělila společnost ve středeční zprávě.

Čistá ztráta Tesly stoupla na 330,3 milionu dolarů (8,1 miliardy Kč) ze 282,3 milionu USD o rok dříve. Upravená ztráta v přepočtu na jednu akcii dosáhla 1,33 USD a byla asi 60 procent nad průměrným odhadem analytiků dotázaných agenturou Thomson Reuters.

Tržby Tesly stouply na 2,70 miliardy z 1,15 miliardy USD a mírně překonaly odhady analytiků. Minulý měsíc firma sdělila, že v prvním čtvrtletí dodala zákazníkům rekordních 25.000 vozů, o 69 procent více než o rok dříve. Údaje naznačily, že firma je na cestě ke splnění svého plánu dodat v prvním pololetí 47.000 vozů.

Loni Tesla prodala 76.230 vozů. V roce 2018 chce firma díky novému vozu Model 3 zvýšit prodej a výrobu na půl milionu vozů. Tesla potvrdila, že výrobu nového vozu hodlá zahájit v červenci.

Tesla uvedla, že její letošní kapitálové výdaje by do doby zahájení produkce Modelu 3 měly mírně překročit dvě miliardy dolarů. Dodala, že ke konci března měla v hotovosti čtyři miliardy dolarů.

Akcie Tesly letos vzrostly už o 46 procent a minulý měsíc se Tesla stala z hlediska tržní hodnoty akcií nejhodnotnějším americkým výrobcem automobilů, třebaže vyrábí mnohem méně vozů než Ford nebo GM. Podle analytiků však Teslu nelze chápat jako obvyklého výrobce automobilů; investoři ji daleko spíše vnímají jako jenu z technologických společností, jejichž akcie bývají vzhledem k aktuálním výsledkům silně nadhodnocené. U technologických firem sázejí investoři na budoucnost a v případě Tesly jsou to sázky na nápady zakladatele firmy a technologického průkopníka Elona Muska.

Tesla v loňském třetím čtvrtletí vykázala poprvé za tři roky zisk. Ve čtvrtém kvartálu se ale vrátila zpět do ztráty.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (52)
Avatar - Katikakus
5. 5. 2017 10:23
Re: Jsem zvědavý
V tom pripade tys osel cely. :-!
5. 5. 2017 08:20
Re: Až čas ukáže, že elektroauta se budou dát vyrábět tak, ž
Třeba BMW letos prodá 100000 aut do zásuvky. Samozřejmě je to včetně řady iPerformance, tedy plug-in hybridů. To není zase tak málo. Ročně BMW prodá asi 2 miliony aut. Tedy 5 % produkce už jsou baterkáče.
4. 5. 2017 23:26
Re: Až čas ukáže, že elektroauta se budou dát vyrábět tak, ž
Aby sa nakoniec nestalo, že o 10-20 rokov budú robiť elektromobily všetci, ale baterky nakúpia u Tesly a sieť nabíjacích staníc bude tiež Tesla, pretože bude mať všetko otestované, vyskúšané a zavedené technológie na veľkovýrobu. VW tiež bude schopný vyvinúť a vyrobiť schopné baterky, ale budú 3x tak drahé ak nie ešte viac.
4. 5. 2017 22:21
Re: Už bežte do hovien s tou vašou stratou...
Co předcházelo je celkem jedno, podstatné je, že se od začátku nesliboval zisk až v roce 2020 jak zde tvrdíš, ale sliby začínají rokem 2008.
4. 5. 2017 19:31
Re: Jsem zvědavý
Ty si fakt kus osla... :no: 8-s