Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autor Bugatti Chiron míří ke konkurenci. Považuje to za splnění svého snu

David Bureš
Diskuze (2)

Alexander Selipanov v minulosti pracoval nejen pro Bugatti, ale také pro Lamborghini. Naposledy působil u značky Genesis.

Koenigsegg hlásí novou akvizici. Šéfdesignérem švédského výrobce byl jmenován ruský stylista Alexander (Saša) Selipanov, který nejvíce proslul svou prací pro Bugatti, pro něhož navrhnul exteriér modelu Chiron.

„Je to splnění snu. Sledoval jsem cestu Koenigseggu mnoho let a byl jsem velkým fanouškem jeho svobodného ducha a závazků k inovacím. Je mně ctí nabídnout Koenigseggu své profesionální zkušenosti a celoživotní vášeň pro sportovní automobily,“ komentuje příchod ke Koenigseggu sám Selipanov.

„Ukazuje se, jak daleko Koenigsegg dospěl, že můžeme přilákat takové talenty jako Saša. Už se těším na spojení způsobu vývoje a designu Koenigseggu se Sašovými zkušenostmi a radikálními metodami. Očekávám působivé výsledky,“ říká zase zakladatel a šéf švédské značky Christian von Koenigsegg. Ten se zatím osobně podílel na návrzích vozů Koenigsegg, dlouhá léta spolupracoval se švédskou designérskou společností Joachima Nordwalla.

Selipanov je designér původem z Ruska, který největší část své dosavadní kariéry působil u koncernu Volkswagen, kam nastoupil v roce 2005. O pět let později krátce pracoval pro Lamborghini, kde se podílel na tvorbě designu modelu Huracán.

V roce 2014 nastoupil k Bugatti, a to jakožto šéf designu exteriéru. Značka krátce předtím oslovila designéry VW Group, aby navrhli tvary nástupce Veyronu, přičemž právě Selipanův návrh se líbil nejvíce. A tak ho absolvent Art Center College of Design v kalifornské Pasadeně mohl realizovat. Záď jeho vize zůstala prakticky shodná i v sériové verzi, futuristická příď se ale musela přepracovat. Vedle Chironu Selipanov navrhl pro Bugatti také koncept Vision Gran Turismo.

Poté Selipanova přetáhl korejský koncern Hyundai, který ho jmenoval vedoucím pokročilého designu v luxusní divizi Genesis. Jeho tým následně navrhnul sportovně laděné koncepty Genesis Essentia a Genesis Mint.

Nyní se ale Selipanov vrací zpět k práci na hypersportech. Práce bude mít podle všeho hodně, Koenigsegg chystá rozšířit svoji nabídku o levnější model, ruský stylista navíc bude šéfovat také novému oddělení RAW Design House, prostřednictvím kterého chce Koenigsegg nabídnout klientům široké spektrum designových služeb. Že bychom se tedy od značky z Ängelholmu dočkali individuálních přestaveb? Nechme se překvapit...

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme