Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover Discovery SVX: „Teréňák“ s výkony supersportu!

Tomáš Dusil
Diskuze (3)
Britský Land Rover představuje nejultimativnější verzi nového Discovery. Pod zkratkou SVX se ukrývá osmiválcový motor, vylepšené terénní schopnosti a také jedna zajímavost z výroby.

Discovery SVX je dílem divize zabývající se speciálními vozidly známé jako SVO (Special Vehicle Operation). Ta v současné době produkuje dva velmi zajímavé vozy: jednak Range Rover Sport SVR a dále Range Rover SVAutobiography.

Discovery SVX se tak stane prvním land roverem, který bude divize SVO vyrábět. Na tom by možné nebylo nic tak zvláštního, kdyby se zde auta nekompletovala se značným podílem ruční práce speciálně vyškolenými pracovníky. Je to právě manuální výroba, která činí z těchto vozidel tak zvláštní auta. A samozřejmě nejen to. Dle údajů Land Roveru by se Discovery SVX mělo začít vyrábět na začátku roku 2018.

Pro polňačky i dálnice

„Designéři SVO se nového Land Roveru ujali s obrovskou vervou a nadšením jim vlastním. Vzniklo tak další zcela výjimečné auto,“ říká k vozu John Edwards, jeden z manažerů firmy Jaguar a Land Rover.

Nové Discovery, konkrétně již 5. generace se vyrábí od roku 2016, přičemž technicky využívá hliníkovou architekturu. Díky tomu je auto tuhé a současně velice lehké. Obě tyto vlastnosti se hodí jak při jízdě mimo zpevněné cesty, tak rovněž na zatáčkovité silnici ve svižném tempu.

Video se připravuje ...

Dynamiku zde navíc výrazně podporuje použitá pohonná jednotka. Tou je přeplňovaný zážehový osmiválec 5,0 litru o výkonu 525 koní, tedy 386 kW. Točivý moment vrcholí hodnotou 625 N.m. Takové výkony vyžadují také patřičně přizpůsobený podvozek. Aby vůz splnil zcela protichůdné požadavky na skvělé jízdní vlastnosti v terénu a na silnici, vybavili jej konstruktéři odpojitelnými a tedy aktivními stabilizátory H-ARC (Hydraulic Active Roll Control). Při jízdě mimo zpevněné cesty se tak rozpojí, čímž se výrazně zvýší zkřižitelnost náprav. Naproti tomu v rychle projížděných zatáčkách po silnici jsou naopak stabilizátory u takto vysokého auta velmi důležité pro potlačení náklonů karoserie.

Dále nechybí pneumatické odpružení, umožňující změnit světlou výšku vozidla. Tlumiče mají prodloužený zdvih a změnami prošly také některá uložení složitých náprav. Vůz jezdí na pneumatikách Goodyear Wrangler 275/55 R20.

V terénu se jistě uplatní aktivní mezinápravový diferenciál a dále elektronicky blokovaný diferenciál zadní nápravy. Na samočinnou osmistupňovou převodovku navazuje dvoustupňový transfer, který je tudíž vybavený redukčním převodem. Samozřejmě nechybí ani u vozů této značky již léta „povinné“ rozhraní Terrain Response 2, které řidiči umožňuje navolit jízdní režim tak, aby auto co nejlépe fungovalo na rozličném povrchu.

Jízdu v terénu dále usnadňuje systém Hill Descent Control, díky němuž lze velmi snadno sjíždět i velice prudké svahy. Vedení vozidla zase usnadňuje elektromechanický posilovač řízení s proměnným převodem.

Vzhled co napoví

Takto speciální auto, jaké Discovery SVO rozhodně je, si žádá také atraktivní zevnějšek, stejně jako bohatě vybavenou kabinu. Oboje oddělení SVO plní bezchybně. Zvenku tak auto vypadá podobně, jako stroje užívané pro závody Camel Trophy či G4 Challenge. V nabídce bude několik speciálních barevných odstínů karoserie. Zmíníme oranžovou Rush, v níž jsou vyvedeny doplňky karoserie, což ostře kontrastuje s šedým lakem „Tectonic“. Celek doplňují střešní ližiny (hagusy) ve stříbrné barvě.

Kompletní technické parametry vozu, stejně jako jízdní výkony, jež budou jistě vynikající, zatím britský výrobce nezveřejnil.

Tomáš Dusil
Diskuze (3)
Avatar - happy_driver
13. 9. 2017 11:18
***
To bude to "rychle ujíždějící Disco"... >:-[]
Alebo to dopadne ako obvykle. Maximálku obmedzia na 180km/h, max. krúťák bude dostupný len na vyššie kvalty a v zákrutách majiteľ príde veľmi rýchlo na to, že k takému motoru patria iné pneu a hlavne iné auto. :-!
12. 9. 2017 14:02
Vlastnosti supersportu?
386 kW a 625 N.m. a snažit se to přenést GY Duratrackama? Mám je v rozměru 31x10,5R15 a "blbých" 92kW je za deště na asfaltu protočí jak prd. Pneu to jsou super, proto už mám druhou sadu (nájezd dohromady už cca 80.000km), ale pouze za předpokladu vyššího nájezdu v terénu. Na takovouhle přemotorovanou potvoru to je nesmysl. Sice jsou značený jako AT, ale spíš už splňují požadavky na "baby MT". Kupodivu ale velmi dobře fungujou i v zimě a na ledu, neb mají hodně měkou směs, ale max po 50tkm jsou sjeté na cca 10mm a to už nikam do bahna moc neni. Na tomhle budou ohoblovaný hned.
Avatar - Brumbal
12. 9. 2017 13:32
Idealni SUV
Vypada to na kamosa do nepohody pro celou rodinu. Jeste by jste mohli pridat novinku o Audi RS4 Avant, Porsche Cayenne Turbo a BMW i5 ktery uz jsou venku.