Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pop.Up může jet nebo letět téměř kamkoliv (+videa)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnosti Airbus a Italdesign stojí za projektem pojmenovaný Pop.Up a nabízejícím zajímavý pohled na kombinaci automobilu a kvadrokoptéry.

Společnosti Airbus a Italdesign v rámci 87. ročníku mezinárodního autosalonu v Ženevě prezentují projekt Pop.Up, který představuje čistě elektřinou poháněný a plně autonomní dopravní prostředek pro přepravu osob po silnicích i vzduchem.

Pop.Up není klasickým pokusem o létající automobil, ale má blíže spíše k projektu Ehang 184, i když i jemu se poměrně hodně vzdaluje a to díky své modulární koncepci. Ehang 184 je a vždy bude pouze létajícím strojem, zatímco Pop.Up může být využíván jako automobil nebo malý vrtulník.

Airbus ve spolupráci se studiem Italdesign vsadil na využití výměnných modulů, kdy je dvoumístná kabina v závislosti na zvoleném způsobu dopravy usazena na čtyřkolový podvozek nebo naopak zavěšena pod kvadrokoptérou.

Středem konceptu je tedy dvoumístná kabina o hmotnosti pouhých 200 kg, která má být dlouhá 2647 mm, široká 1540 mm a vysoká 1415 mm. Design jejího exteriéru i interiéru je dílem studia Italdesign.

Podvozek, který má umožnit jízdu po silnicích má hmotnost rovněž 200 kg, je dlouhý 3115 mm, široký 1900 mm a vysoký 681 mm. K jeho pohonu slouží dvojice elektromotorů v kolem s celkovým výkonem 60 kW a baterie s kapacitou 15 kWh, jejichž dobíjení má trvat 15 minut. Maximální rychlost má být 100 km/h a dojezd okolo 130 km.

Modul pro let je dlouhý 4403 mm, široký 5000 mm, vysoký 847 mm a ukrývá v sobě rotory v konfiguraci 4+4 s průměrem 1780 mm. Vzlet má zajistit osm elektromotorů s celkovým výkonem 136 kW, jimž potřebnou energii poskytují baterie s kapacitou 70 kWh, k jejichž dobití na plnou kapacitu má trvat 15 minut. Dolet stroje schopného letu rychlosti do 100 km/h má být okolo 100 km.

Společnosti Airbus a Italdesign představily v Ženevě první multimodální, autonomní a plně elektrický vůz pro osobní přepravu po silnici i vzduchem. Možnost překonat zpomalenou či zastavenou dopravu v luxusní kabině osobního vozu nebo dopravit se k vlastní garáži v patře mrakodrapu je už jen otázkou času. Koncept létajícího taxi z léta minulého roku rozvinul Airbus do podoby obojživelného chytrého elektromobilu s názvem Pop.Up.

Pop.Up má být ideálním dopravním prostředkem pro autonomní dopravu osob ve velkých městech a jejich nejbližším okolí, kde jim má umožnit vyhnout se zdržení v dopravní zácpách na silnicích. Možné využití pro delší cesty pak naznačuje video, v němž jsou kabiny usazeny ve speciálním rychlovlaku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)