Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva 2018: Mazda poodhaluje budoucnost, přivezla dva krásné minimalistické koncepty

Stanislav Kolman
Diskuze (11)
Japonská automobilka ukázala na ženevském výstavišti i dva působivé koncepty. Doufejme, že se brzy stanou realitou!

Mazda přivezla na ženevský autosalon několik kousků, které rozhodně stojí za prozkoumání. Největší hvězdou z již hotových aut je jednoznačně omlazená Mazda 6, kterou doplňují sportovní MX-5 či crossover CX-5. Velkou pozornost si však zasluhují i dva úchvatné koncepty – Mazda Kai a Vision Coupe.

Kai znamená v japonštině průkopník, Mazda toto označení zvolila pro koncept kompaktního hatchbacku, jenž tvoří předobraz nástupce Mazdy 3. Na ostré křivky zapomeňte, Kai sází na minimalismus, jednoduchý design a minimum rušivých prvků. Poznávacím znamením japonské automobilky zůstává robustní maska s logem značky, kterou doprovází úzké zamračené světlomety. Takhle vize se nám hodně líbí!

Chcete-li auto pečlivě prozkoumat, nemusíte se do Ženevy hnát. Zástupci společnosti si dávají záležet, abychom nafotili jen nutné minimum. Interiér sice není schován za vrstvou zatmavených skel, ale bezprostředně k vozu se nedostanete.

Spokojit se tak musíme jen s počítačovými náhledy, které Mazda uvolnila závěrem minulého roku. Z nich je patrné, že i uvnitř se sází na prostost, zajímavým prvkem je úzká obrazovka před spolujezdcem. Pracoviště řidiče pak podle všeho zůstává věrné tradici a nabízí klasické analogové budíky.

Neméně poutavou vizí je i Vision Coupe, jež je však od produkčního provedení vzdálena o něco více než Kai. Majestátní sedan (podle značky tedy čtyřdveřové kupé) s protáhlou kapotou je dalším minimalisticky zhotoveným předobrazem budoucnosti značky. Mazda chce vnitřní prostor využít pro co nejlepší atmosféru, aby se řidič v autě cítil dobře a v žádném případě ne stísněně. Ani tentokrát jsme ale neměli příležitost nahlédnout dovnitř.

Na stánku japonské automobilky samozřejmě nechybí ani technologie Skyactiv-X, která kombinuje přednosti zážehových a vznětových jednotek a nalezneme ji právě v útrobách Mazdy Kai. Připomeňme, že nástupce kompaktního hatchbacku dorazí na automobilové trhy v průběhu příštího roku.

Autor: Vít Hlaváček

Stanislav Kolman
Diskuze (11)
8. 3. 2018 08:26
Paráda
Mazda nesklamala. Ak z toho konceptu trojky spravia verziu sedan pridaním zadku z toho druhého konceptu, tak sa rozlejem na kašičku. :-) :yes: :yes:
Avatar - Emel
7. 3. 2018 22:35
Koncepty
Jako je hezký že je Mazda přivezla do Ženevy, ale jinak to není nic nového, obě auta už jsme viděli... někdy před půl rokem a bylo to myslím i tady na auto.cz
7. 3. 2018 17:39
Ty budou asi drahý jako svině.
>:D
Avatar - KANKUNEN
7. 3. 2018 16:49
Re: Mazda
Přesně vystizeno. No a ještě jestli bude fungovat vznětový motor na benzín, tak budou muset pristavet továrny.
Avatar - Yamaha
7. 3. 2018 16:38
Re: Mazda
je to lahoda pro oko :yes: :yes: ;-) :-)