Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Avia opravdu ukončí výrobu dieselových náklaďáků. Už na podzim

ČTK
Diskuze (5)

Výroba vozů se spalovacími motory by v Přelouči měla skončit na podzim, podnik se v budoucnu zaměří na elektromobily, uvedl v tiskové zprávě Andrej Čírtek, mluvčí Czechoslovak Group, která firmu Avia vlastní.

Společnost Avia Motors letos zákazníkům dodá několik desítek nově vyrobených vozů modelové řady Avia Initia. Bude mezi nimi i 19 výročních vozů, které připomenou letopočet 1919, tedy rok vzniku značky Avia a založení firmy.

Celková letošní produkce bude o něco nižší než v minulém roce. Je to dáno i tím, že se společnost letos soustředí především na výrobu vozů s pohonem 4x4, se kterými počítá i do budoucna.

Kvůli přísnějším evropským emisním normám se majitelé rozhodli výrobu vozidel se spalovacími motory na podzim ukončit. Dál bude ale pokračovat zakázková výroba vozů Avia Initia s pohonem 4x4. Firma bude také poskytovat servisní podporu několika tisícům vozidel Avia řady D a Initia. "Budeme potřebné součástky i nadále vyrábět, a to včetně montáže dílů do celků," uvedl generální ředitel firmy Tomáš Adamec. Podle něj má společnost dostatek náhradních dílů. Avia Motors by se také mohla stát subdodavatelem některých komponentů potřebných pro automobilový průmysl.

Společnost se chce zaměřit na elektromobilitu, hledá vhodné partnery pro projekt užitkových elektromobilů lehké a střední kategorie. Koncem minulého desetiletí se již v podniku vyráběly elektromobily na podvozku Avia řady D ve spolupráci s britskou firmou Smith, tyto vozy se pak uplatnily jak na britském, tak i na americkém trhu.

Automobilka v Přelouči sídlí v prostorách Czechoslovak Group (CSG), kam se přestěhovala výrobní linka z pražských Letňan. Společnost Avia Motors koupil holding CSG v roce 2016 od indické skupiny Ashok Leyland Motors, která v roce 2013 produkci v Česku ukončila a přenesla ji do Indie.

ČTK
Diskuze (5)
Avatar - Ada je zase tady
1. 9. 2019 09:23
Budeme mít další světové prvenství
Fabriku, co zkrachovala na výrobě aut na baterky
Avatar - Barrichello
31. 8. 2019 14:04
Kecy o emisních normách
dyt Avie nakupuje celé motory cummins, proste by jen koupili jiné.Jenže by museli opět navýšit cenu a už by to nikdo nekoupil, tot je celé. Myslím že pojedou dál dieslové 4x4 se starými motory pro zákzníky co maj vyjimky a trhy mimo EU
Avatar - WinDiesel
31. 8. 2019 10:53
Cestou Járy Da Cimrmana ...
… někdo musí zjistit kudy to nejde. :yes:
Avii s dieselem nikdo nechtěl, kdo bude chtít Avii jako EV?
Ale pokud to Avia myslí jako omluvu za ta modře kouřící a nejsmradlavějí nákladní auta všech dob, tak to beru.
Ale myslím že nebudou žádné Avie, ani v dieselu, ani v elektru. Oživení Avie byl sen, který se nesplnil, Avie jako EV je jen další sen který se nesplní.