Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

AvtoVAZ patří Francouzům, Renault-Nissan má 67,1 % akcií

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Aliance Renault-Nissan převzala vládu nad ruskou automobilkou AvtoVAZ. Aktuálně ovládá skoro 70 % akcií.

Francouzská automobilka Renault spolu se svým japonským partnerem Nissan dokončila převzetí kontrolního podílu v největší ruské automobilce AvtoVAZ. Nyní má aliance Renault-Nissan v holdingové společnosti, která AvtoVAZ ovládá, podíl 67,1 procenta akcií, sdělil Renault.

Dohoda o získání kontroly nad ruským výrobcem sjednaly automobilky v roce 2012. Završena byla 18. června, uvedl mluvčí Renaultu. V holdingu, který vlastní tři čtvrtiny akcií AvtoVAZ, má zbytek akcií ruská státní organizace Rostech.

AvtoVAZ se loni propadl do čisté ztráty 7,9 miliardy rublů (zhruba 4,6 miliardy Kč) po zisku 29,2 miliardy rublů v předchozím roce. Tržby z prodeje vozů značky Lada klesly kvůli prudkému zhoršení na ruském trhu o sedm procent. AvtoVAZ tento měsíc oznámil, že ve své hlavní továrně v Togliatti bude muset letos zrušit zhruba 13.000 pracovních míst, což představuje zhruba 20 procent celkového počtu.

Renault vyjádřil ohledně dlouhodobých vyhlídek podnikání v Rusku optimismus, třebaže současná situace je tam kvůli poklesu ekonomiky a hrozbě západních sankcí nepříznivá. Renault, který má v Nissanu 43,4 procenta, v roce 2008 investoval do koupě prvních 25 procent akcií AvtoVAZu miliardu dolarů (asi 20 miliard Kč).

Loni v listopadu nastoupil do čela ruské firmy nový generální ředitel Bo Andersson. Je to bývalý manažer největší americké automobilky General Motors, který si v Rusku vysloužil uznání tím, že vyvedl ze ztrát tamního výrobce užitkových vozů Gaz.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
1. 7. 2014 23:10
Renault
vytáhl ze dna Dacii, která teď má defakto širší nabídku aut než Škoda a za mnohem dostupnější peníze. Rusko je ohromný trh, pokud přestanou politici z EU blbnout, mohli by Renaulti z Lady vybudovat časem prosperující automobilku.
Jen mě mrzí, že se trochu zavřela voda nad chystaným malým autem na bázi minulé generace Twingo - mělo se vyrábět právě v Ladě a přeznačené prodávat na našem trhu jako Dacia a zároveň nejlevnější auto na trhu.
1. 7. 2014 10:25
Re: Dacia II, nebo danajský "dar"?
Taky bych to viděl jako značku zaměřenou pouze na ruský a spřízněné trhy. Nemá smysl se cpát do Evropy. Tady buď lidi Ladu neznají a nebo jí bohužel znají až moc dobře. Podle mě prostě vezme nějaké Dacie, popřípadě staré modely Renaultu a Nissanu. Udělají pár kosmetiských změn a budou to bouchat jako Ladu. Ruskej trh je docela veliký a úspech by to mít mohlo. Kvalita bude rozhodně vyšší než na co jsou rusové u Lady zvyknutí, a cena by mohla být cca stejná.
Avatar - pumpkin
1. 7. 2014 08:40
Re: Dacia II, nebo danajský "dar"?
Tiež by ma zaujímala ich stratégia do budúcna. Ak som dobre pochopil, teraz tam začnú predávať jeden Datsun na báze Lady, Logan MCV sa zas predáva ako Lada Largus. Neviem z akého dôvodu, ale v Rusku sa Dacie nepredávajú a zrejme by trvalo kým by si tam vybudovala imidž. Predpokladám teda, že Renault spraví z Lady "Daciu pre východ".

Inak môže mi niekto vysvetliť ako to bolo s Nivou? Pri hľadaní som zistil že VAZ už roky vyvíjal nástupcu, dokonca jeden prototyp klinovitého tvaru z 80. rokov sa stal dizajnovým základom pre Hondu HR-V. Potom konečne novú Nivu nejak doklepli v kooperacií s Chevroletom, ale nakoniec o ňu aj meno Niva prišli. A tomu práve nerozumiem ako to mohli dopustiť.
1. 7. 2014 01:02
Dacia II, nebo danajský "dar"?
Renault si asi myslí, že s Ladou zopakuje superúspěšný příběh Dacie, ale možná nedocenil, že Rusové mají od západní mentality ještě o hodně dál, než hodně frankofonní Rumuni...
Lada jako by v sobě zrcadlila celé Rusko - kvantitativně obří automobilka, ale kvalitativně i po stránce produktivity naprostý automobilový suterén. No, asi jim to za ten obří ruský trh stojí, protože mimo něj nedává značka Lada v koncernu Renaulžádný smysl (když už mají lowendovou a výborně fungující Dacii)... Uvázat si takový ruský balvan na krk, tomu se říká odvaha - nebo šílenost?!
Avatar - Ada je zase tady
30. 6. 2014 22:51
Re: Svrab a neštovice?
Tak nějak. Prostě rendlík. Co jiného čekat, než svrab a neštovice... :no: Teď nastoupí ekonomové a začnou šetřit za každou cenu :no: