Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley Continental Supersports ISR: Ledový rekordman v limitované sérii

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Bentley nabídne zákazníkům limitovanou edici kabrioletu Continental Supersports Ice Speed Record.

Tou se rozhodl oslavit překonání světového rychlostního rekordu na ledě. Čtyřnásobný mistr světa v rally Fin Juha Kankkunen dosáhl před dvěma týdny s obdobným, jen minimálně modifikovaným vozem rychlosti 330,695 km/h. U finského pobřeží Baltského moře tak překonal svůj vlastní výkon z roku 2007 (321,6 km/h), který zajel s Continentalem GT.

Na technice se žádné velké změny neodehrály. Continental Supersports je i v této verzi poháněn motorem W12 se dvěma turbodmychadly o objemu 6,0 l, ze kterého poskytuje výkon 471 kW (640 k) a 800 Nm točivého momentu. Oproti běžnému modelu Supersports má tedy o 8 kW více. Toho bylo dosaženo naladěním výfuku, instalací nového mezichladiče stlačeného vzduchu a úpravami větracích otvorů v karoserii. Agregát může spalovat jak benzin, tak i bioethanol.

Mohutný příval newtonmetrů přenáší šestistupňová samočinná převodovka ZF Quickshift přes centrální diferenciál Torsen na obě nápravy, standardně v poměru 40:60. Auto sprintuje z klidu na 100 km/h za 4 s, na 160 km/h za 9,4 s a jede až 325 km/h. Důležité je ovšem i pružné zrychlení z 80 na 120 km/h, které trvá pouhých 2,5 s. Na všech kolech jsou karbon-keramické kotoučové brzdy. Přední s průměrem 420 mm mají osmipístkové třmeny, zadní jsou menší s průměrem 356 mm. Tmavá dvacetipalcová kola s deseti paprsky jsou obuta do pneumatik Pirelli 275/35 ZR20.

Exteriér může mít movitý zákazník v bílé, černé, nebo stříbrné barvě v kombinaci s tmavě šedou plátěnou střechou s metalickým efektem. Černý interiér s tmavě červenými doplňky a obšitím sedadel nepokrývá pouze tradiční kůže, ale také Alcantara. Na přístrojové desce a středové konzole najdeme rovněž karbonové prvky. Velký osmipalcový dotykový displej je vstupem ke všem multimédiím včetně audia, telefonu, DVD a navigace, jeho prostřednictvím se také nastavují některé funkce vozu. Pro uložení dat slouží harddisk o kapacitě 30 GB. Další malou obrazovku s daty z palubního počítače má řidič přímo před sebou.

Sérii ISR postaví v továrně v Crewe pouze ve stovce kusů, patřičně movití zájemci by si tedy měli náležitě pospíšit.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme