Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley v kombíku a se čtyřkolkou? Existuje. A je na prodej!

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Bentley je dnes synonymem sportovně luxusní limuzíny. Ale co když zájemce o takový vůz potřeboval větší kufr? Nechal si svého miláčka přestavět na kombík...

Bentley Brooklands získal název podle slavného autodromu, první uzavřené závodní tratě ve Spojeném království. V roce 1992 vystřídal modely Mulsanne a Eight, ale karoserie stále vycházela ze sesterských Rolls-Royce Silver Spirit a Spur ze začátku 80. let. Levnější alternativu k přeplňované verzi Turbo R poháněl tradiční vidlicový osmiválec 6,75 l s výkonem 180 kW a točivým momentem 500 N.m. Limuzíny vážily nemalých 2430 kg, přitom jim srdce stačilo k akceleraci z klidu na stovku během 9,8 s a jely až 215 km/h. Se vším luxusem!

Z Crewe pochopitelně vyjížděly pouze čtyřdveřové sedany. Jenže Robert Jankel (1938-2005), britský designér, z nich na objednávku dokázal vytvořit docela elegantní kombi – včetně praktických střešních podélníků. Pojmenoval jej dle známého alpského lyžařského střediska: Val d‘Isere. Jankel byl také zakladatelem firmy Panther Westwinds, známého výrobce napodobenin klasických vozů.

Jeden z devíti u RJD (Robert Jankel Design) ve Weybridge v hrabství Surrey přestavěných vozů, konkrétně z června 1994, odpočívá ve španělské Marbelle. Modrý užitečný aristokrat je na saudskoarabských značkách po jediném majiteli a zároveň sběrateli. Problémem může být to, že se první inzerát objevil už začátkem loňského listopadu, takže se dosud auto nepodařilo společnosti Cohen & Cunild prodat. Pochopitelně není levné, stojí 149 tisíc eur (4,03 milionu korun). Proč? Za prvé se jedná o unikát a za druhé má najeto pouhých 416 km.

Vypadá navíc jako nový, při takto malém nájezdu se nelze divit. V interiéru čalouněném béžovou kůží najdeme veškerou výbavu luxusních vozů první poloviny 90. let, tedy rádio s CD přehrávačem, vyhřívané sedačky, elektromotorky ovládají kromě jejich nastavování nich i okna a také vnější zpětná zrcátka. Bentley je vybaven rovněž centrálním zamykáním, ABS a tempomatem.

Technickou zajímavostí je pohon všech kol, také přímo od RJD. Standardní tříprostorové verze Brooklands čtyřkolkami rozhodně nebyly, ty vyznávaly klasickou koncepci. Přední kola zde pohání kardan a hydraulické agregáty v jejích středech. Mazivo do nich dodává ozubeným řemenem hnané čerpadlo umístěné u samočinné převodovky.

To znamená, že kombík bude o něco těžší a pomalejší, ale na tom nesejde. Zase má o něco lepší trakci, alespoň do 50 km/h a při jízdě zpět, pak se systém samočinně vypnul. Za hřích by rozhodně stál...

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
3. 5. 2016 21:12
Re: A přesně tohle by udělali všichni čecháčci :)
a ty jsi dederón? nebo maďar?