Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Biopaliva do nafty? Možná už od září

Dan Vořechovský
Diskuze (21)
Nikoli od ledna příštího roku, ale již od září by mohl být do motorové nafty přidáván metylester řepkového oleje. Tento návrh se pokusí do novely zákona o ovzduší prosadit ministr zemědělství.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič nevidí příliš důvodů pro to, aby byla biopaliva povinně přimíchávána do pohonných hmot až od 1. ledna příštího roku, jak stanovuje návrh novely zákona o ovzduší z konce února tohoto roku. Navrhuje přimíchávání biopaliv do pohonných hmot urychlit a začít s ním již od září tohoto roku. Podle jeho návrhu by se tak měl metylester řepkového oleje (MEŘO) do motorové nafty přidávat již tento podzim.

Ministr Gandalovič k tomu uvedl: „"Musíme mít na paměti nutnost splnit cíl pro tento rok, a sice dosáhnout podílu biopaliv na spotřebě pohonných hmot v ČR ve výši 1,63 procenta energetického obsahu, jak jsme to oznámili Evropské komisi.“ Podle Gandaloviče je také nutné systém vyzkoušet už nyní, aby jeho plné spuštění v příštím roce proběhlo bez problémů.

V souvislosti s avizovaným zavedením biopaliv navíc zemědělci zaseli mnohem více řepky, než v loňském roce. Osevní plocha řepky je letos o deset procent větší než loni. Díky lepšímu počasí bude navíc nadprůměrný i hektarový výnos a ve skladech leží kolem 200 tisíc tun řepky. Všechny tyto faktory podle Gandaloviče mluví pro to, aby bylo MEŘO do nafty přidáváno již od podzimu.

Dřívější přimíchávání metylesteru do motorové nafty navrhne Gandalovič při projednávání novely v zemědělském výrobu Poslanecké sněmovny.

Dan Vořechovský
Diskuze (21)
6. 4. 2007 11:06
Re: Všem slepcům,
:yes:
6. 4. 2007 10:44
Re: Dostanu od misterstva taky v září nový motor?
No tak to je ale ta muzeiní :-) a tu ja teda ještě nemám ;-)
Avatar - Chuck Norris
6. 4. 2007 10:19
Re: Všem slepcům,
dvouprocentní podíl je málo v době kdy se všichni snaží vyrobit co nejčistší naftu/benzin tak aby se motor nezanášel a měl co nejlepší spalování?
Avatar - Chuck Norris
6. 4. 2007 10:17
Re: To bude kvalitka
to o tý záru ce jsem chtěl zrovna napsat.. protože bych se divil kdybych fakt do těch dnešních moderních vstřiků začal posílat rostlinky aby se to minimálně nezaneslo... a to nikdo nikomu jako záruku neudělá.... a v konečnym důsledku když budou sajrajty v motoru tak budou i větší sajrajty ze spalování ne?
Avatar - Chuck Norris
6. 4. 2007 10:13
Re: Kdo chce jezdit na bio ať si to klidně tankuje, ale já t
je to hovadina...