Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bizár za 63 milionů: Nový Dartz zakládá na nejrychlejším Lamborghini Urus

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Zaplatili byste minimálně 63 milionů korun za ošklivější, horší a bizarnější Lamborghini Urus Performante?

Legendární Lamborghini LM002 je dodnes jedním z nejunikátnějších luxusních aut. Italská továrna se v osmdesátých letech rozhodla zužitkovat neúspěšný vývoj vojenského speciálu Cheetah pro americkou armádu, a protože měla potenciální zákazníky i v rozvojových zemích s opravdu mizernými silnicemi, začala jim prodávat jedno z prvních luxusních SUV všech dob. To v dnešních dnech má neoficiálního nástupce, a dokonce zakládá na technice Lamborghini.

Lotyšská značka Dartz, vyrábějící exkluzivní luxusní SUV pro bohatou klientelu, odhaluje novinku Prombon Iron Diamond CLV, kterou nepochybně zaujme nejednoho afrického diktátora. Oficiální tisková zpráva dokonce uvádí, že nejnovější model kombinuje dynamiku sportovního vozu a robustní odolností vojenských speciálů. A technika novinky vychází z nejprodávanějšího Lamborghini všech dob.

I když to na první pohled nevypadá, nový Dartz Prombon Iron Diamond CLV vychází z luxusního SuperSUV Lamborghini Urus. S dvěma turbodmychadly přeplňovaným čtyřlitrovým vidlicovým osmiválcem s maximálním výkonem 490 kW (666 koní) pak odpovídá nejvýkonnějšímu a nejsportovnějšímu modelu Urus Performante.

Video se připravuje ...

V minulosti až kontroverzní dartzy zakládaly na vozech jako Hummer H2 nebo Mercedes-Benz GLS a nový Prombon Iron Diamond je nepochybně technicky nejpokročilejší evolucí. Malosériový výrobce sice nezveřejňuje interiér, ale uvádí, že je vysoce přepychový a exkluzivní. Dartz už tradičně při vývoji zakládá na luxusních materiálech, drahých kovech a kůži z exotických zvířat. A za to všechno si nechává bohatě zaplatit.

Nejnovější Dartz Prombon Iron Diamond CLV totiž stojí minimálně 63 milionů korun, díky čemuž je asi nejdražším luxusním SUV na světě. Výchozí Lamborghini Urus Performante je přitom výrazně levnější – v Evropě se prodává se základní cenou od přibližně 5,4 milionů korun. Zaplatili byste více než desetinásobek za mnohem kontroverznější SUV?

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
20. 3. 2024 08:16
pane Volšický,
jakmile vidím v textu slovo "nejunikátnější", přestávám číst. Podívejte se prosím do mluvnice, jak se používá slovo "unikátní". Děkuji.