Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 3.0 CSL Hommage R vzdává hold závodní 3.0 CSL ze 70. let

David Bureš
Diskuze (7)
Nový koncept navazuje na dříve představený 3.0 CSL Hommage. Ve srovnání s ním dostalo jiný interiér a bílou karoserii.

BMW minulý měsíc avizovalo, že v průběhu letošního automobilového týdne v Monterey představí dva koncepty. Automobilka své sliby plní, v Kalifornii se vedle M4 GTS prezentuje 3.0 CSL Hommage R.

Zatímco M4 GTS má blízko sériové výrobě, automobilka ostatně přiznala, že se její produkční verze již brzy dočkáme, 3.0 CSL Hommage R je ryzí koncept. Svými tvary navazuje na 3.0 CSL Hommage, který se světu poprvé ukázal v květnu na Concorso d’Eleganza Villa d’Este.

Hlavní změnou proti dřívějšímu konceptu je použité zbarvení, výrazný žlutý odstín Golf nahradila bílá doplněná o červené a modré pruhy, což je typická kombinace pro závodní bavoráky. Použitá kombinace a číslo na kapotě jmenovitě odkazuje na původní 3.0 CSL, které v roce 1975 vyhrálo 12hodinovku v Sebringu. Vítězství v Laguna Seca v květnu 1975 zase připomíná mapa okruhu uvnitř.

Významnou proměnou ve srovnání s „květnovým“ 3.0 CSL Hommage prošla minimalistická kabina. Ta je orientována na řidiče a navržena tak, aby jej nic během jízdy nevyrušovalo. I z toho důvodu je důležitým prvkem interiéru speciální head-up displej. Ten však důležitá jízdní data (o rychlosti, otáčkách motoru) nepromítá na čelní sklo, jak bývá zvykem, ale přímo na hledí helmy jezdce. Specialitou je i závodní overal navržený oděvní značkou Puma, se speciálním osvětleným prošíváním.

Nové jsou také karbonové sedačky s výrazným bočním tvarováním, které byly navrženy tak, aby pilotovi poskytovaly maximální oporu za každé jízdní situace. Sedadla navazují na speciální karbonovou příčku, která zvyšuje celkovou torzní tuhost auta. Bílé čalounění napodobuje design závodního obleku, zatímco červeno-modré šestibodové pásy odkazují na barvy závodní divize BMW Motorsport.

Karbonová klec integrovaná do střechy byla zachována z dřívějšího konceptu, stejně tak dřevěný pas, tvořící palubní desku. Každý prvek interiéru byl navržen účelně, aby uvnitř nebylo nic zbytečného navíc.

Automobilka koncept 3.0 CSL Hommage R prezentuje jako oslavu 40 let od založení severoamerického zastoupení značky a hold tehdejším úspěchům 3.0 CSL na závodních tratích. V tuto chvíli je 3.0 CSL Hommage R pouhým konceptem bez plánů na sériovou výrobu, některé designérské nápady by však mohly být použity na budoucích vozech značky.

David Bureš
Diskuze (7)
23. 10. 2015 23:39
csl
Dobrý pokus o napodobeninu legendárního CSL 3.0! Ale nepochopím jak mohli vubec zneuctit takové umělecké dílo! Je to nepovedený Fake.
23. 10. 2015 23:39
csl
Dobrý pokus o napodobeninu legendárního CSL 3.0! Ale nepochopím jak mohli vubec zneuctit takové umělecké dílo! Je to nepovedený Fake. :no: :no:
23. 10. 2015 23:39
retro vs. moderna
Dobrý pokus o napodobeninu legendárního CSL 3.0! Ale nepochopím jak mohli vubec zneuctit takové umělecké dílo! Je to nepovedený Fake. :no: :no:
23. 10. 2015 23:38
CSL
Dobrý pokus o napodobeninu legendárního CSL 3.0! Ale nepochopím jak mohli vubec zneuctit takové umělecké dílo! Je to nepovedený Fake. :no: :no:
Avatar - fOE
17. 8. 2015 23:46
Re: Na tom prvním
Orientace je OK, jak pise gil54 v podstate se s touto orientaci zacinalo. Desi me ale rozmery. Uz dnes na vetsich Xkach jsou ledvinky velikosti ze nebyt tam mrizka snad se tama i procpu. Nova 7er nebude z fotek zda se jina a tento trend mi obecne spis nesedi. Takze tvar klidne, ale zmensit.

Ad M2, za me (jestli ten predek nezmrsi) to bude tim cim mela byt uz 1M coupe, velice, velice povedene male coupe co vypada jako "spravne nasrany maly bawor". Za me :yes: (teda jen za predpokladu ze ta posledni ilustrace co zde kolovala nebude pravdou).