Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 5 GT: Americký importér potvrdil slabý odbyt

David Bureš
Diskuze (28)
Místo kombi BMW 5 Touring dostali Američané velký pětidveřový hatchback 5 GT. Problém spočívá v tom, že jej nekupují.

BMW 5 GT mělo ve Spojených státech amerických nahradit kombi 5 Touring, jehož současná generace se v USA neprodává. Americké zastoupení značky ale zjistilo, že pětidveřový hatchback bere zákazníky větší řadě 7 a skutečná prodejní čísla navíc neodpovídají očekávaným.

Vedení severoamerického zastoupení BMW teď zoufá, že nedalo pokyn k prodeji 5 Touring na americkém trhu. Jim O'Donnell, generální ředitel severoamerického BMW serveru Automotive News přiznal, že většina zájemců o kombi odešla od BMW ke konkurenčnímu Mercedesu-Benz.

BMW 5 GT na rozdíl od původních odhadů kupují v USA zákazníci, kteří by jinak dali přednost sedanu pětkové řady, nebo řadě 7. Na Floridě si podle O'Donnella pořídila 5 GT celá desetina bývalých majitelů BMW 7.

Při zahájení prodeje 5 GT mnichovská automobilka očekávala, že v USA ročně prodá 4.000 až 8.000 těchto hatchbacků. Loni se však ve Spojených státech prodalo jen 2.848 exemplářů. Prodeje za letošní čtvrtletí zatím čítají 720 kusů. Například v roce 2005 se přitom v USA prodalo 2.351 kombi řady 5.

Ani v budoucnu zřejmě americké prodeje 5 GT nevzrostou. Jeden z amerických zástupců značky už tento model vůbec neobjednává. Jiní prodejci zase hlásí, že za měsíc prodají jeden, maximálně dva kusy.

Řešením by zřejmě bylo změnit původní plány a současnou generaci 5 Touring do USA přece jen dovážet. Podle O'Donnella je už ale na to zřejmě pozdě. Podle jeho názoru by se však příští generace pětkového BMW měla do Spojených států dovážet také ve variantě kombi.

BMW řady 3 Touring v nabídce pro USA nadále zůstane. O'Donnell nechce, aby i další zájemci o tuto karosářskou variantu přešli k Mercedesu. Nová generace BMW 3 (F30) se začne prodávat během příštího roku. Přijde i ve verzi 3 GT.

BMW 5 GT se prodává od roku 2009. Sama automobilka vůz prezentuje jako kombinaci sedanu, moderního SUV a cestovního gran turisma. Vedle samotné karoserie bylo neobvyklé načasování jeho uvedení. BMW 5 GT bylo představeno dřív než současná generace řady 5 sedan a Touring.

David Bureš
Diskuze (28)
26. 5. 2011 00:36
Vel Satis
Nejspíš ho čeká osud Vel Satisu...
25. 5. 2011 21:20
Re: Aj majster tesár sa utne.
Ja sy myslim ze X6 je jedno z najkrajsich aut na svete. Dokonalost vidim v kazdom detaile. Podla mna si v Porsche biju hlavu o steny ze takto nespravili cayene.
To auto je krasne nasivne vyzera ako zvysena 911. Proste jedna krasna hrca bez zbytocneho velkeho zadku. Ano mieta je v tom v zadu malo, zle sa mi z toho vystupovalo ale auto je naherne.
Kto chce SUV a nepotrebuje v zadu nosit chladnicku zoberie toto. Je to konecne nieco idn ako kladicky 100x omlety kombikovy dizajn vsetkych SUVciek.

GT v skutocnosti nei je take zle ale uznam ze vela zakaznikov mat nemoze. Urcite by som radsej volil A7, skor nizky hatchback ako polokombik.
25. 5. 2011 19:34
Re: paskvil
Naprosto souhlasím, X1 bez problému, X6 je sice hnusná ale lidi to chtějí a tohle je tak divné, že to nikdo nechce.
Avatar - kari.laz
25. 5. 2011 19:26
Re: Rovnaký osud ako Mercedes R
To že Rnení moc úspěšný už se někde psalo, ale přesto se mi líbí.
25. 5. 2011 18:56
Re: Rovnaký osud ako Mercedes R
Mě se R líbilo. Před faceliftem spíš koncepcí než celkovým designem, po faceliftu i tím designem (hlavně předek, zadní partie nic moc). Je to pro mě Über-Kombi (nebo Über-MPV). Poslouží jako exkluzivní dodávka, limuzína a je to skvělý cesťák. Mít děti, tak mám zcela určitě Rko v garáži. V porovnání E kombi mi připadá jako jezevčík.