Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 8 Gran Coupé: Znovuzrozená osmička má třetí karosářskou variantu

Aleš Dragoun
Diskuze (1)

Premiéra třetího provedení osmičkového BMW se blíží. Automobilka zatím odhaluje čtyřdveřové Gran Coupé jen z bočního pohledu...

U BMW opět zbrojí. Současnou generaci řady 8, teprve druhou v pořadí posílí již dlouho dopředu avizované Gran Coupé. Počet karosářských variant tak rozšíří na tři. Mnichovská automobilka nabízí skutečně oficiální ochutnávku, zatím jen zatmavenou siluetu z bočního pohledu.

 

Design exteriéru se nijak nevymyká současném stylistickému trendu značky, navazuje na předchozí zástupce řady a pojem Gran Coupé už také známe léta. Představuje sportovnější sedan, přebývá mu tedy jeden pár dveří a o kupé nejde. Žádné technické údaje automobilka neuvolnila. Zatímco kupé (G15) a kabriolet (G14) jsou postaveny na podvozku s rozvorem 2822 mm a měří těsně nad 4,84 m, Gran Coupé bude mít vzdálenost mezi nápravami delší, aby případní pasažéři vzadu nestrádali a měli dostatek komfortu i při cestách na dlouhé vzdálenosti.

 

Současná osmička je poháněna dvěma motory: řadovým šestiválcovým turbodieselem 3,0 a benzinovým vidlicovým osmiválcem 4,4 l se dvěma turby. Je jasné, že stejnou techniku najdeme pod kabátkem také tady – včetně pohonu všech kol Xdrive a osmistupňové samočinné převodovky ZF, která zprcovává navigační data. Využívá platformu CLAR, která kombinuje ocel, hliník a uhlíkové kompozity. Adaptivní šasi má vpředu dvojité lichoběžníky a vzadu víceprvkové závěsy. Multimediální výbava Gran Coupé bude jistě shodná s ostatními karosářskými variantami.

 

Prototypy procházejí finální verzí testování před zahájením sériové produkce. Oficiálně se modrobílá novinka představí ve světové premiéře 25.-27. června na BMW Group #NextGen v budově BMW Welt přímo v Mnichově. Uvedení na trh je plánováno na září.

 

 

Aleš Dragoun
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - pradeda777
4. 5. 2019 20:15
To je tedy úroveň...
osmistupňové samočinné převodovky ZF, která zprcovává navigační
data......chudáci data.... :-)