Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Alpina XB7 oficiálně: Nové fotky a kompletní data k super-SUV z Buchloe

Filip Melich
Diskuze (1)

Po částečném odhalení v dubnu letošního roku se BMW Alpina XB7 dočkalo kompletní premiéry. Technická data byla potvrzena a máme pro vás nové fotky i video.

Zhruba v polovině dubna jsme vám ukázali první fotku Alpiny XB7 po faceliftu, která vychází z čerstvě faceliftovaného BMW X7. Německá společnost z Buchloe nyní potvrdila technická data, zveřejnila kompletní fotogalerii novinky a připojila video, které dostalo podnázev The Force of Emotions, tedy Síla emocí.

Ať už s vámi při pohledu na BMW X7 cloumají jakékoliv emoce, na Alpinách bylo vždy něco přitažlivého bez ohledu na to, z jakého bavoráku zrovna vycházely. U faceliftované Alpiny XB7 nepřekvapí nové řešení předních světel, se kterým přišlo modernizované BMW X7. Zbytek exteriéru odpovídá tomu, na co jsme od značky Alpina zvyklí.

Video se připravuje ...

Zatímco v dubnu jsme mohli technická data pouze odhadovat, německá společnost nyní potvrdila oficiální údaje. Platí tedy, že se stejně jako před faceliftem pod přední kapotou nachází 4,4litrový přeplňovaný osmiválec o výkonu 457 kW při 5.500 až 6.500 ot/min. Točivý moment dosahuje maxima 800 Nm mezi 1.800 a 5.400 ot/min. Oproti výchozímu BMW X7 M60i xDrive jde o nárůst o 67 kW a 50 Nm.

Připomeňme ještě, že zážehový osmiválec je součástí mild-hybridního pohonného ústrojí pracujícího pod napětím 48 V. Síla pohonné soustavy proudí skrze osmistupňovou automatickou převodovku ZF ke všem čtyřem kolům. S přenosem výkonu na silnici pomáhá elektronická uzávěrka zadního diferenciálu. Zatímco maximální rychlost výchozího BMW X7 je elektronicky omezena na tradičních 250 km/h, Alpina XB7 se rozjede až na 290 km/h. Sprint z 0 na 100 km/h v případě vozu z Buchloe zabere o 0,5 sekundy méně než u BMW, tedy 4,2 sekundy.

Alpina XB7 je vybavena vzduchovým odpružením, což umožňuje měnit světlou výšku vozu podle potřeby. Například v jízdním režimu Sport či po překročení rychlosti 160 km/h vůz klesne blíže k vozovce, což mimo jiné zvyšuje jeho stabilitu. S tím pomáhá i natáčení zadních kol až do úhlu 2,3°, přičemž instalovány jsou také specifické tlumiče a vzpěry. Nechybí brzdy Brembo s třmeny lakovanými odstínem Alpina Blue a bílým nápisem. Pohotovostní hmotnost vozu je 2.655 kg a nosnost 700 kg.

Standardně jsou dodávána 21palcová kola Alpina Dynamic, ale připlatit je možné také za 23palcové disky Alpina Classic. Větší kola jsou dodávaná s pneumatikami Pirelli specificky vyvinutými pro model XB7. Na výběr je z osmi základních laků karoserie a pěti příplatkových. Uvnitř se nachází loga a plaketky Alpina, na výběr z několika dekorů a připravena je celá řada provedení čalounění sedadel.

Konfigurátor na stránkách značky Alpina říká, že cena startuje na částce 170.500 euro včetně daně, tedy v přepočtu na 4,2 milionech korun. Pro srovnání, v konfigurátoru českého zastoupení značky BMW začíná výchozí X7 M60i xDrive na částce 3.146.000 Kč. Alpina už nyní přijímá objednávky.

Filip Melich
Diskuze (1)

Doporučujeme

22. 9. 2022 14:08
Facelift
Zrovna včera jsem v Německu potkal XB7 před faceliftem, přední nárazník měla tak úhledně rozšířený/snížený a sedělo to pěkně. Bohužel po faceliftu to vypadá jak po bouračce 😕