Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW chce postavit konkurenta pro Maybach. Rolls-Royce je moc drahý

David Bureš
Diskuze (5)
BMW Group vidí volné místo na trhu. Než aby nabídlo obyčejnější Rolls-Royce, postaví luxusnější BMW.

Zatímco největším modelem BMW je řada 7 s prodlouženým rozvorem, konkurenční Mercedes nad prodlouženou třídou S nabízí ještě větší (a dražší) sedany s logy Maybachu. Mnichovskou automobilku tento segment zaujal a chce do něj vstoupit také.

Plány na obří BMW potvrdil šéf vývoje mnichovské značky Klaus Fröhlich. Ten tvrdí, že BMW stejně jako nejmenovaní konkurenti zaujme postavení v cenové kategorii nad 150.000 eury (cca čtyři miliony korun). Před příchodem dvanáctiválcové verze M760Li xDrive je nejdražší aktuálně nabízenou variantou řady 7 osmiválcový model 750Li xDrive za 3.107.000 Kč.

Může být překvapující, že Mnichovští chtějí nabídnout dražší vůz než řadu 7, když je v portfoliu BMW Group zastoupena značka Rolls-Royce, tradičně orientovaná na ta nejluxusnější a nejdražší auta. To je ale právě ten problém, protože vozy Rolls-Royce jsou příliš drahé. Mezi nejdražší řadou 7 a Rolls-Roycem Ghost tak zeje velká mezera, kterou BMW chce vyplnit. A pro image obou značek je nepochybně výhodnější nabídnout luxusnější modrobílou vrtulku než obyčejnější dvojité R.

BMW a Rolls-Royce si nadále udrží dostatečný odstup. Zatímco velké BMW tak bude konkurovat 5,5 metru dlouhému modelu Mercedes-Maybach S, britská značka bude nadále zaujímat postavení v tom nejdražším segmentu, který Stuttgartší okupují obřím, 6,5metrovým sedanem Mercedes-Maybach Pullman.

BMW lákají hlavně větší marže, které Mercedes má na velkém Maybachu. Zároveň to ale neznamená, že by chtěl na vývoji novinky ušetřit. Podle Fröhlicha by se totiž nová vlajková loď měla výrazněji lišit od dnešní sedmičky.

„Někdo jednoduše udělá čtyři nebo pět různě dlouhých rozvorů a přidají různě silné chromované balíčky. To nebude přístup BMW,“ tvrdí Fröhlich a popichuje tak stuttgartského konkurenta. Mercedes-Maybach S je totiž vlastně jen prodlouženou variantou základního eSka s lehkými designovými úpravami.

S ohledem na logiku pojmenování mnichovských vozů by se nový velký sedan měl jmenovat BMW 9. Design by mohl navázat na koncept Vision Future Luxury, který již v roce 2014 naznačil, že BMW s myšlenkou tak velkého vozu skutečně koketuje.

Automobilka je sice pyšná na svoji sportovnější orientaci, zároveň ale ví, že zákazníci velkých luxusních sedanů žádají vysokou úroveň komfortu. To už se ukázalo u naladění dnešní řady 7, které v úrovni komfortu odpružení dokonce překonává třídu S, vysoké pohodlí můžeme očekávat také od „devítky.“

David Bureš
Diskuze (5)
22. 3. 2016 21:11
Re: Maybach vs BMW
Souhlas, bez ohledu na to, jak luxusní mohou BMW být, tak prestiž značky nedosahuje prestiže Mercedesu, respektive Maybachu. To není nic proti BMW, některá auta jsou krásná a koncept přiložený k článku je fantastický, nicméně BMW je tak trochu jinak orientovaná značka, tam se na zadních sedadlech opravdu příliš nesedí.
22. 3. 2016 19:54
Re: Maybach vs BMW
V tomto segmentu už nehraje takovou roli technika, ale prestiž a tu pořád Mercedes, respektive Maybach má mnohem větší než BMW. Z podobného důvodu propadl v luxusní třídě i VW , prostě ti co si tyhle auta kupují se nechávají vozit na zadním sedadle a tam moc BMW nezapadá..
Avatar - Londonbridge
22. 3. 2016 14:57
Maybach vs BMW
Skusit to mozu. Obidve automobilky maju na to techniku aj prostriedky. S je urcite etalon a vzdy ked vyleze nove S , BMW a Audi maju plne ruky prace aby dobiehali . nepomozu ani nove Samsung tablety v novej 7 cke. Maybach je predlzene S ko + vycackane a cenovka je dost posunuta smerom hore. S 500 , 600 su vrcholom v segmente a vzdy aj boli niekdo musi udavat ton aj ked BMW 7, a Audi A 8 mu dychaju na chrbat....Je mi trosku luto ze Lexus je v tieni napriek svojej fantastickej technike a spolahlivosti. Aj ked v USA ma slusne predaje :yes:
Avatar - Hammunasakra
22. 3. 2016 14:52
Re: Obyčejnější Rolls Royce už existuje říká se mu Ghost
Stal se z tebe fanatik :-|
Avatar - flyboyeda
22. 3. 2016 13:43
Obyčejnější Rolls Royce už existuje říká se mu Ghost
Už ta myšlenka že se udělá levnější dostupnější Rolls royce , neboli Ghost je špatná
Rolls Royce nemá být levnější a dostupnější,Rolls Royce musí být drahý a okázalý a to je jenom Phantom

Po tomhle luxusnějším BMW se stane Ghost ještě hloupější, Ghost už oproti nové semičce vypadá hloupě, a po tomhle novém díle od BMW bude Ghost naprosto mimo