Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW chystá oslavy 50 let divize M. Nabídne speciální znaky a barvy

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Modely BMW M a vozy s paketem M Sport dostanou klasické logo „BMW Motorsport“, odkazující na rok 1973.

Příští rok, konkrétně 24. května, uplyne již 50 let od založení společnosti BMW M GmbH, což je potřeba náležitě oslavit. Zákazníci, kteří se rozhodnou pro M model nebo BMW model s paketem M Sport s datem výroby od března 2022, si tak budou moci nechat osadit přední i zadní část vozu, stejně jako středy kol, znaky inspirovanými klasickým logem BMW Motorsport.

Půjde o alternativu ke konvenčnímu logu BMW, která má signalizovat vášeň pro motoristický sport a kořeny značky BMW. Unikátní logo, do kterého je elegantně ukryta trikolóra modelů M, by se mělo objevit v nabídce značky od konce ledna 2022.

Kromě speciálních znaků nabídne automobilka v příštím roce pro vybrané modely také 50 ikonických a historicky významných laků BMW M. Mezi barvami nebude chybět například žlutá Dakar Yellow, oranžová Fire Orange, fialová Daytona Violet, modrá Macao Blue, červená Imola Red nebo modrá Frozen Marina Bay Blue. Všechny barvy přitom odkazují na různé éry BMW M.

Připomeňme, že logo BMW se vzájemně posunutými půlkruhy v modré, fialové a červené barvě bylo poprvé použito na závodním voze v roce 1973, tedy rok po založení BMW Motorsport GmbH. V roce 1978 se pak s premiérou modelu BMW M1 objevily tři barevné pruhy skloněné doprava a opírající se o písmeno M.

Modrá barva přitom symbolizuje značku BMW, červená závodění a fialová měla vyjadřovat spojení mezi oběma. Fialová barva se však postupem času proměnila v tmavě modrou a BMW Motorsport GmbH působí od roku 1993 pod názvem BMW M GmbH. Na symbolické síle značky a loga se ale nic nezměnilo.

S klasickým logem ‚BMW Motorsport‘ bychom se rádi s fanoušky značky podělili o naši radost z výročí BMW M GmbH,“ říká Franciscus van Meel, předseda představenstva BMW M GmbH. „Máme před sebou skvělý rok, který oslavíme jedinečnými produktovými novinkami a vzrušujícími představeními. M je již dlouho považováno za ‚nejsilnější písmeno světa‘ a v jubilejním roce naší společnosti bude silnější než kdykoliv předtím.

V příštím roce se dočkáme uvedení na trhu modelu BMW M3 Touring, kromě toho se ale příznivci značky mohou těšit také na mimořádný speciální model řady BMW M4 Coupé. Nástupce úspěšného modelu BMW M2 je pak již údajně v pokročilé fázi vývoje sériového provedení.

Ani BMW M ovšem nepřehlíží elektrifikaci a dodává, že v jubilejním roce bude uveden také na trh první elektrifikovaný vysokovýkonný model v historii BMW M GmbH. Evidentně se tak máme na co těšit.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme