Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW M Performance: Sportovní díly pro řady 1, 3 a 5

David Bureš
Diskuze (0)
Nabídka M Performance se rozšiřuje o silnější turbodiesely, od podzimu bude možné volanty v BMW doplnit OLED displejem.

BMW postupně rozšiřuje nabídku své nové produktové řady M Performance. Vedle dříve představených vozů M550d xDrive a X5/X6 M50d budou od letošního jara k dispozici sportovní díly pro řady 1, 3 a 5. Zákazníci budou moci vybírat z úprav pohonných jednotek, zavěšení i vzhledu.

Díly bude možné pořizovat na již prodané vozy s M paketem, o jejich prodej a montáž se postarají oficiální dealeři BMW. Vybrané příslušenství M Performance bude pro sedan řady 5 a řadu 1 k dispozici od března 2012, díly pro novou řadu 3 sedan budou dostupné přibližně v době, kdy se pro ni začne nabízet M paket.

Na ženevském autosalonu bude s prvky od M Performance prezentováno BMW 125i, které už se ukázalo na dříve zveřejněném videu. Automobil s přeplňovaným benzinovým dvoulitrem o výkonu 160 kW bude vybaven aerodynamickým paketem, zahrnujícím upravené nárazníky a boční prahy, 19palcovými kovanými koly z lehkých slitin a „rychlými“ pruhy M Performance na karoserii.

Chybět nebude ani přítlačný spoiler na zádi, karbonové kryty zpětných zrcátek nebo černě lakované ledvinky masky chladiče. Uvnitř upravené jedničky najdeme pedály z nerezové oceli a prvky z alcantary a karbonu. Sportovní volant je v dolní části zploštělý, na vrchu může mít červený kožený pruh ukazující jeho středovou pozici. Samozřejmostí jsou různé nápisy M Performance.

Od podzimu 2012 bude možné volant u řady 1 a 3 doplnit OLED displejem. Na něm bude možné zobrazit teplotu oleje a chladicí kapaliny, ukáže také, kdy je optimální doba na přeřazení. Nastavení displeje bude možné ovládat pomocí tlačítek na volantu. V módu EfficientDynamics bude radit tak, aby byla spotřeba paliva co nejnižší, v módu Sport se zde zase zobrazí stopky nebo údaje o příčném zrychlení. V módu Race bude čas měřen na setinu sekundy, chybět nebude ani funkce paměti.

Podobné prvky bude možné objednat také pro větší řady 3 a 5, jedním z rozdílů bude ten, že budou mít 20palcová kola. Pro řadu 1 a 3 bude nabízen lepší brzdový systém.

Nabídka M Performance bude také zahrnovat zvýšení výkonu u vybraných motorů. Jako první budou nabídnuty silnější turbodiesely. Dvoulitrový čtyřválec v modelech 520d, 320d a 120d dostane upravenou řídicí jednotku motoru a větší mezichladič. Tyto úpravy budou znamenat nárůst výkonu ze 135 kW na 147 kW, maximální točivý moment vzroste na 420 Nm, k dispozici bude už od 1750 min-1.

BMW tvrdí, že tyto modely díky silnějšímu agregátu zrychlí z 0-100 km/h až o sekundu rychleji než výchozí auta. Zároveň ale nemá dojít ke zhoršení normované spotřeby paliva. Na automobily s takto upravenými motory se navíc bude vztahovat běžná záruka.

Později se dočkají úprav M Performance také benzinové jednotky. Na jaře bude pro zážehové agregáty k dispozici upravený tlumič výfuku s dvojitými koncovkami výfuku. Podle BMW sice bude mít zvuk z výfuku sportovní nádech, řidiče však nemá rušit na dlouhých cestách. Upravený výfukový systém bude možné objednávat pro čtyřválcový model 125i a šestiválcové 640i, 535i a 335i.

David Bureš
Diskuze (0)