Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW M3 a M4 jsou venku, zatím neoficiálně

David Bureš
Diskuze (103)
Sedan M3 a kupé M4 je možné si prohlédnout na prvních fotografiích. Oficiální premiéra aut je na spadnutí.

Na internetu se objevily první fotografie nové generace BMW M3 a jejího sourozence M4. Fotografie byly zveřejněny na diskusním fóru VWvortex. Samo BMW zatím prezentovalo pouze propagační video lákající na premiéru aut, která proběhne v lednu na detroitském autosalonu.

Podobu kupé M4 ukázal již v srpnu koncept, prezentovaný na Concours d’Elegance v Pebble Beach. Vzhled sedanu M3 zase odhalilo video zachycující nemaskovaný automobil při natáčení propagačního spotu.

Jak bývá pro vozy divize M typické, oba automobily se proti výchozím modelům liší přepracovanými nárazníky s drsnějším vzhledem a mohutnými chladicími otvory. Záď zdobí dva páry koncovek výfuku. Oba automobily pak disponují karbonovou střechou, což je u sedanu novinka.

Pod kapotou obou modelů bude pracovat třílitrový řadový šestiválec přeplňovaný dvěma turbodmychadly, který bude naladěn na 316 kW (430 koní). Točivý moment bude podle BMW vrcholit nad hodnotou 500 N.m. M3 se tak vrací k šestiválci, minulá generace byla osmiválcová.

Motor bude standardně spolupracovat se šestistupňovým manuálem od firmy ZF, jehož software bude při podřazení automaticky dávat meziplyny. Za příplatek bude dodávána sedmistupňová dvouspojková převodovka Getrag s funkcí launch control pro co nejrychlejší starty.

Technické parametry jsou zatím neznámé, maximální rychlost každopádně bude limitována na obligátních 250 km/h. Minulá M3 kupé s manuálem zrychlí z 0-100 km/h za 4,8 sekund, novinka v podobě M4 má být v této disciplíně o něco lepší.

Hmotnost obou modelů má být nižší než 1.500 kilogramů. Nízká váha pomůže jednat agilitě aut, jednak jejich spotřebě paliva.

David Bureš
Diskuze (103)
12. 12. 2013 13:38
Re: 99%
E39 je 5er.
12. 12. 2013 10:22
Re: 99%
Když si kolega přesednul do svojí sedmičky E39, zkonstatoval, že je tam stejně místa jako v nové trojce:-)
Avatar - Emel
12. 12. 2013 09:26
Re: Překrásný!
Asi se zbytečně pouštíme do sociologických debat... ale osobně znám překvapivě hodně firem s měsíčním obratem v milionech, které řídí majitel (jeden z majitelů) a ředitel v jedné osobě. Jen tak mě napadlo, jestli BMW nezašlo se stylingem M3 trošku daleko...
Avatar - white label
11. 12. 2013 23:09
Re: Překrásný!
Majitel/spolumajitel (zejména menší firmy) si nemusí říkat ředitel, i když firmu de fakto vede. Rozhodně není M3 typicky ředitelské auto, ale spíš právě naopak. Něco jiného je pokud má podobné auto pro soukromé účely a obvykle jej nevyužívá ke služebním účelům.
Avatar - Emel
11. 12. 2013 22:06
Re: Překrásný!
Výsadou ředitelů je často to, že mohou jezdit čím chtějí... zejména pokud jsou často krom ředitelů také majiteli / spolumajiteli, což je poměrně častý jev. Vzhledem k všeobecnému růstu aut může být optimum klidně nabušená střední prémie...