Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW M5 Competition jako policejní vůz? Daňové poplatníky nestál ani dolar

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Dálniční policisté z australského státu Victoria se pochlubili dalším exkluzivním kouskem ve své flotile, kterému rozhodně nebude snadné ujet.

Australská policie sázela dlouhá léta na automobily z domácí produkce, jako byl Ford Falcon nebo Holden Commodore. Jejich produkce už ale dávno skončila a tak se policisté snaží najít nové stíhací vozy v různých koutech světa. Některá oddělení například vsadila na Kiu Stinger, jiná na sedany Chrysler SRT. Policisté z australského státu Victoria se však vozí v novém BMW M5 Competition.

Výkonný sedan doplnil flotilu standardních služebních vozidel, která je z většiny tvořena vozy BMW 530d (dodávany od roku 2018) a Volkswageny Passat. Oproti této dvojici však BMW M5 nabízí kombinaci prostoru, komfortu a hlavně výkonu, kterým se donedávna mohly chlubit jen ryze sportovní vozy.

Pod kapotou BMW M5 Competition se totiž ukrývá twin-turbo 4.4 litrový motor V8, který nabídne výkon až 460 kW (625 k) a točivý moment 750 Nm. Ve spojení s osmistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol M xDrive dokáže M5 Competition akcelerovat z 0 na 100 km/h za 3,3 sekundy a maximální rychlost se s balíčkem M Driver’s Package pohybuje okolo 305 km/h. Ujíždět před tímhle policejním BMW je tak nanejvýš ztrátou času.

Podle webu CarAdvice se dokonce jedná o nejrychlejší ze všech australských policejních vozů. Výjimečná však není jen rychlost, ale také cena. M5 Competition začíná na australském trhu na ceně okolo 229.000 dolarů, po přepočtu tedy okolo 3,66 milionu korun.

Australské daňové poplatníky však tahle sranda nestála ani dolar. Jak je to možné? Australské zastoupení mnichovské automobilky totiž vůz policistům zdarma zapůjčilo. Podobná praktika přitom není ničím divným - ostatně stačí si vzpomenout na (ne)slavnou službu BMW i8 v barvách české policie.

Video se připravuje ...

„Nyní, když fantastické BMW M5 Competition vstupuje do služeb policejního sboru státu Victoria, stoupá úroveň výkonu (služebních vozidel) na zcela novou hranici,“ uvedl Vikram Pawah, CEO BMW Group  of Australia. „Když přičteme bezpečnost pohonu všech kol xDrive, začne BMW M5 díky své celkové univerzálnosti skvěle zapadat do dynamických potřeb policejní služby.

Pro policisty ze státu Victoria se však nejedná o první luxusní vůz, který byl zařazen do jejich flotily. Již v minulosti mohli usedat za volanty Mercedesů-AMG E43 sedan a GLE 63 AMG coupe, jak dodává web CarAdvice. Tyto vozy jim však byly také pouze zapůjčeny a daňové poplatníky nic nestály.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

16. 7. 2019 14:46
paráda
To musi bejt fajn sluzba :)
Avatar - Hammunasakra
16. 7. 2019 14:10
Re: Korupce
Márovy texty patřej i v rámci mizérie úrovně dnešního ACZ k... :-!
Avatar - pradeda777
16. 7. 2019 13:50
Korupce
vždy daňové poplatníky "něco" stojí...nedělejte z nás blázny :-[] V tomto případě si distributor odepíše vůz z daní a výpadek zaplatí daňový poplatník......to je 100% jistota! :no: A vy autore se běžte dovzdělat. :-!