Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW mění barvu znáčku M, trojici barev nahradí celočerné provedení

Filip Melich
Diskuze (27)

Sportovně zaměřené vozy BMW dostanou novou podobu loga M. Tři pruhy vedle písmenka M zůstanou, ale nově bude celý znáček černý. Dvě modré a červenou bude BMW používat i nadále, jen jinak.

Australský magazín WhichCar přinesl informaci o změně ikonického znáčku M používaného sportovními vozy BMW – postupně začne černat. Ve stávající verzi loga jsou vlevo od písmenka M tři proužky, které mají zleva doprava světle modrou, tmavě modrou a červenou barvu. Proužky mají značit prolínání technologií závodních a výkonných silničních vozů. Světle modrá údajně reprezentuje bavorskou vlajku a logo BMW, zatímco červená symbolizuje přítomnost BMW ve světě motorsportu. Prostřední tmavě modrá (původně fialová) představuje sloučení obou okolních barev.

Nad původem červené barvy sice visí otazníky – podle některých odkazuje spíše na společnost Texaco, která se kdysi měla stát závodním partnerem BMW, k čemuž ale nakonec nedošlo. Ať tak nebo tak, všechny tři barvy budou nahrazeny celočerným provedením znáčku M. Jeho nová podoba se poprvé představila na čistě elektrickém SUV iX M60. Dalším M modelem, který dostane černý znáček, bude chystané vrcholné SUV XM. Další budou následovat.

Timo Resch, viceprezident prodeje a marketingu v BMW, vysvětluje: „Celkově to směrujeme k tomu, aby zcela nová auta měla černý znáček M, zatímco na stávajících autech jako například M4 se měnit nebude. Černý znáček M uvidíte na autech dalších generací. Černý znáček dostanou jen nové platformy a zcela nové modely.

Součástí změny znáčku je také představení systému barevných kódů, které budou použity na orámování loga. Zjednodušeně řečeno, M logo bude černé a jeho okraj bude mít různou barvu podle toho, jak daný model zapadá do hierarchie BMW M. Například výše zmiňovaný znáček modelu iX M60 má bronzové orámování, které má značit spíše luxusnější stránku divize M. Zato čerstvě představený model M4 CSL má znáček orámovaný červenou barvou, která bude charakteristická pro vrcholné sportovní vozy. Ale zároveň, protože M4 CSL není zcela nový model, stále má vedle písmenka M barevné proužky a celočerné provedení dostane až s příští generací.

Jedná se o největší změnu loga od doby jeho představení v roce 1972. Dle Resche automobilka vidí černý znáček jako zajímavý element a drobnou úpravu vlastního DNA. Černá barva prý mění zažité pořádky a umožní další vývoj loga. Původní trojice barev sice z loga postupně zmizí, ale u BMW zůstane. Značka dvě modré a červenou nadále vnímá jako důležitou součást své identity, jen se budou dále vyvíjet jiným směrem.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (27)

Doporučujeme

Avatar - lyon667
3. 6. 2022 14:49
Re: Jak příznačné!
Jde spíš o symboliku. V Mnichově se poslední dobou zbavují věcí, které byly jejich signaturou dobrých 50 let.
3. 6. 2022 14:29
Re: náklady
Usetris tymto sposobom prd. Je uplne jedno ci kupis kyblik dalsich troch farieb, alebo musis kupit 4 kybliky rovnakej. Dovezie ti to za rovnaku sumu rovnaky dodavatel. Objednavka je urcite automatizovana, takze ked ti system vygeneruje 4 cisla je to to iste ako ked vygeneruejs len jedno. Ak to aj robi pracovnik, tak rovnakou klavesovou skratkou. Takze ani cas, ani energiu neusetris. A vyrobu tiez nezjednodusis, len v tryske bude ina farba, proces rovnaky.
3. 6. 2022 14:18
Re: Jak příznačné!
Ano, je to smutné, ale tady se prezentuje černá barva loga "M", jakoby šlo o nějaký sešup divize.
Avatar - lyon667
3. 6. 2022 14:08
Re: Mohli to vzít klidně z jedné vody načisto.
To z jeho odkazu je původní logo BMW Motorsport GmbH ze sedmdesátých let. ;-)
3. 6. 2022 13:54
Re: Jak příznačné!
No prostě se mi to.původní barevné provedení líbí víc. A je moc smutné, že manuální převodovku už nelze získat do "obyčejných" BMW, na eMka spousta lidí finančně nedosáhne... :no: