Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Motorrad s novou limitovanou edicí stylově slaví rovnou dvě výročí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

BMW R nineT /5 představuje exkluzivní model k 50. výročí uvedení řady /5 a 50 let výroby BMW Motorrad v Berlíně Spandau.

BMW R nineT se představilo v roce 2013 v rámci oslav 90. výročí zahájení výroby motocyklů značky BMW a nyní tento model posloužil za základ pro limitovanou edici, jejímž prostřednictvím jsou připomínána rovnou dvě výročí. BMW R nineT /5 má prostřednictvím svého vzhledu i techniky oslavovat 50. výročí série /5 a současně spuštění výroby v berlínském závodě BMW Motorrad ve Spandau před 50 lety.

V šedesátých letech se výrazně zvýšila výroba automobilů BMW, bylo proto rozhodnuto, že motocykly stejné značky budou vznikat v Berlíně. Vše se rozběhlo v roce 1969 s počtem přibližně 400 zaměstnanců a novou řadou motocyklů /5 v podobě modelů R 50/5, R 60/5 a R 75/5. Se zcela nově vyvinutým podvozkem a motorem, spolu se svěžím designem, se BMW povedlo na dlouhou dobu oslovit tehdejší rozrůstající se trh. Modely /5 zaznamenaly úspěch a zákazníky přitahovaly kombinací jízdní dynamiky na okresních silnicích a jízdním komfortem.

Výroční model ovšem neodkazuje pouze na 50. výročí série /5 a 50 let výroby BMW Motorrad v Berlíně Spandau, ale oživuje vzpomínky na přelom šedesátých a sedmdesátých let prostřednictvím svého vzhledu a výbavy.

BMW R nineT /5 zcela jasně odkazuje na svůj vzor prostřednictvím palivové nádrže s měkčenými kolenními opěrkami a především metalickým modrým lakem Lupine Blue s kouřovým efektem, který doplňují zdvojené linky. Vedle víčka palivové nádrže je umístěna plaketa, která připomíná výročí. Odkazem na řadu /5 je provedení dvoumístného sedla s chromovanými ozdobnými prvky a bílým lemováním.

Hliníkově stříbrná povrchová úprava motoru, převodovky, kluzných pouzder vidlice, nábojů kol a jejich paprsků také stylově evokuje modely /5, stejně jako komponenty vyvedené v černé barvě, jako je rám a kryt hnacího hřídele.

V případě techniky zůstává limitovaná série BMW R nineT /5 věrná výchozímu standardnímu modelu a i jejím srdcem je plochý dvouválec o objemu 1170 kubických centimetrů, který disponuje nejvyšším výkonem 81 kW (110 k) při 7750 otáčkách za minutu a točivým momentem 116 N.m při 6000 otáčkách za minutu.

Pro autentický a klasický vzhled ve stylu původního R 75/5 je nový model R nineT /5 vybaven koly s rozměry 3,5 x 17 palců vpředu a 5,5 x 17 palců vzadu, s pneumatikami 120/70 ZR 17 a 180/55 ZR 17. Bezpečné zpomalení zajištují čtyřpístkové brzdové třmeny vpředu spolu s plovoucími brzdovými kotouči o průměru 320 milimetrů a ABS. Standardně dodávaný systém ASC předchází prokluzu kola na kluzkém povrchu.

BMW Motorrad prozatím neuvádí cenu modelu R nineT /5 a ani nezmiňuje, na jaký počet exemplářů bude výroba tohoto motocyklu limitována, ale je více než jisté, že zájem o něj překoná nabídku.  

Zdroj: BMW Motorrad

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - CountachSV
12. 7. 2019 10:10
Pajáda
tedy jak jim design u aut poslední roky moc nejde, jejich motorky patří k tomu nejkrásnějšímu, co se dá dnes vidět. Koncepty famózní a sériovky jakbysmet.