Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auto Fabrica Type 18 je BMW R nineT inspirované stíhacím letounem F-22 Raptor

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

BMW R nineT je oblíbeným motocyklem individualistů, nabízeným samotnou značkou BMW Motorrad v pěti různých provedeních. Ta všechna míří svým designem do minulosti, ale společnost Auto Fabrica s tímto strojem zamířila do budoucnosti.

BMW R nineT se představilo v roce 2013 v rámci oslav 90. výročí zahájení výroby motocyklů značky BMW a od svého uvedení na trh patří k největším oblíbencům současných úpravců a stavitelů motorek.

Na úspěšné základního provedení R nineT značka BMW Motorrad navázala modelem s označením Scrambler, vycházejícím z BMW Concept Path 22.

Další rozšíření úspěšné modelové řady se v podobě dvojice R nineT Racer a R nineT Pure odehrálo na výstavě Intermot 2016 v Kolíně nad Rýnem. Nejmladším členem rodiny se stal model R nineT Urban G/S, jehož premiéru na výstavě EICMA 2016 v Miláně doprovodilo uvedení omlazeného R nineT.

Paleta provedení modelů R nineT nabízených samotnou značkou BMW Motorrad je skutečně pestrá a majitelé mají široké možnosti individualizace i díky rozsáhlé nabídce továrního příslušenství.

Zakladatelé londýnské společnosti Auto Fabrica, bratři Bujar a Gazmend Muharremi, se ovšem s typizovanými díly nespokojí a v rámci oficiální spolupráce se značkou BMW Motorrad proto proměnili R nineT ve svůj Type 18.

Retro se v případě tohoto motocyklu stalo minulostí a při jeho navrhování i stavbě přišla ke slovu současnost s budoucností. Hlavní inspirace pro vzhled tohoto stroje údajně pochází z leteckého průmyslu v čele se stíhacím letounem Lockheed Martin/Boeing F-22 Raptor. Motocykl tento letoun samozřejmě svým vzhledem přímo nepřipomíná, ale díky pozici jezdce za nízkými řídítky a kapotám působí dojmem nízko letícího stíhacího letadla.

Při výrobě nových komponentů kapotáže a dalších částí byl využit 3D tisk, ale zároveň se může Type 18 pochlubit i ručně zpracovanými díly. Zmínit lze zcela novou hliníkovou palivovou nádrž. Pozornost si zaslouží i nové osvětlení, které vpředu zajišťuje HID bi-xenon a vzadu jsou použity světelné diody.

V rámci přestavby došlo i na změny v oblasti podvozku, kdy původní přední vidlici a odpružení zadního kola nahradily plně stavitelné komponenty britské značky Maxton v kombinaci s brzdovým systémem značky Brembo a 17palcovými koly.

Auto Fabrica Type 18 se bezpochyby řadí mezi nejúchvatnější přestavby BMW R nineT a veřejnosti se má i díky spolupráci se značkou BMW Motorrad představit během akce Wheels & Waves pořádané v polovině letošního června ve francouzském lázeňském přímořském letovisku Biarritz.

Zdroj: Auto Fabrica

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme